0

Sippugri – Sippolan etnofuturistiset kesäfestivaalit ensi viikolla

Sippugri tuo esille Komin, Udmurtian ja Karjalan tasavallan taiteilijoita yhdessä suomalaisten ja saamelaisten taiteilijoiden kanssa. Ohjelmassa on taidenäyttely, esitystaidetta, konsertteja, taiteilijaseminaarit ja kirjallisuusiltapäivä.

FESTIVAALIVIIKON OHJELMA:
WIMME&RINNE
Konsertti ke 26.6. Sippolan kirkko Wimme Saaren ja Tapani Rinteen yhteistyö on jatkunut menestyksekkäästi jo 30 vuoden ajan. Ystävysten musiikki väreilee hyvin omaleimaisilla taajuuksilla, kun joikujen juurevuus kohtaa modernit elektroniset äänimaailmat. Ajoittain leikitellään jopa teknon elementeillä. Kokoonpanon äänirepertuaarin ulottuvuudet viimeistelee äänitaiteilija Konsta ”Muffler” Mikkonen.

ELOKUVA ”Анай, Äiti”, 27.7 min, ohjaus Denis Kornilov 2016 to 27.6.
Taidekeskus Antares Lapset kasvavat ja lähtevät kotoa. Nuoret muuttavat kaupunkeihin, mutta äiti ei koskaan unohda lapsiaan. Elokuvan kieli on udmurtia. Tekstitys on suomeksi.

PERFORMANSSIT Taidekeskus Antares pe 28.6.

Birit ja Katja Haarla, Pinja Pieski

”VAKAT” Aino Johansson
Performanssissaan taiteilija yhdistää vanhoja itämerensuomalaisia traditioita nykytaiteen esittämiskäytäntöihin. Teoksessa toteutuu yhteisöllinen kokemuksellinen jakaminen ja rihmastoituminen sekä yhteyden hakeminen elävien ja vainajien, ihmisen ja luonnon ja lopulta myös maallisen ja pyhän kesken.

SEMINAARIT la 29.6.
Ohjaaja Denis Kornilov

”KALEVALA. EPISODIT” la 29.6.
Taidekeskus Antares näyttelyn sisäänpääsymaksulla (5€) Teatteri VR:n esitys ”Kalevala.Episodit” on todellisuuden ja mystiikan kimara. Se perustuu karjalais-suomalaiseen kansanperinteeseen, Kalevalaan, rituaaleihin, tarinoihin, lauluihin ja legendoihin. Kieli on vienankarjala, tekstitys englanniksi ja venäjäksi.
Oleg Nikolaenko, ohjaaja, Daniil Bakalin, ohjelmistosuunnittelija Elli Niaria tuottaja, näyttelijä, Grigory Arkhipov, äänisuunnittelu

NADIA UTKINA & MinNadia
Konsertti la 29.6. Ugrin Paikka
Nadia Utkina on tunnettu laulaja Udmurtiasta. Hän laulaa monipuolisesti kansanlauluja ja poppia, ja on tunnettu myös Udmurtian ulkopuolella.
Lähes kymmenen vuoden ajan Utkina on tehnyt yhteistyötä sippolalaisen kanteletaiteilija Minna Raskisen kanssa. Duona he ovat esiintyneet Udmurtiassa, ja nyt ensi kertaa Suomessa. Konsertissa kuullaan sekä udmurtialaista että suomalaista perinnettä tuotuna nykyaikaan.

LUONTO, VUODENAJAT JA LUOVUUS
Kirjallisuusiltapäivä su 30.6., kahvio, Sippolan Hovi
Alustamassa ja keskustelemassa ekoteologi Pauliina Kainulainen, kirjailija Ville Hytönen, kirjailija, toimittaja Jussi Konttinen tilaisuuden avaa ja juontaa kirjailija, toimittaja Suvi Ahola

Pauliina Kainulainen (s.1968) pohtii teoksissaan sitä, miten elää sopusoinnussa luonnon kanssa, tienviittoina teologian lisäksi alkuperäiskansojen elämäntavat, kohtuuden kulttuuri ja metsien, vaarojen ja järvien opetukset. Uusin teos Suuren järven syvä hengitys ilmestyi keväällä 2019.

Ville Hytönen (s. 1982) on monipuolinen tieto- ja kaunokirjailija ja kustantaja, joka asuu nykyään Tallinnassa. Hän tuntee Viron luonnon ja virolaisten luontosuhteen, jota jotkut pitävät suomalaistakin tiiviimpänä. Hytösen tuoreimmat teokset ovat Virosta kertova matkakirja Eesti on my mind (2018) ja romaani Luumun polte (2019).

HS-toimittaja Jussi Konttinen (s. 1973) vietti perheineen vuoden Siperian Jakutiassa. Talvella pakkanen paukkui 50 asteessa, ja perhe sulatti vettä jäälohkareista. Kirjassaan Siperia (2019) kerrotaan elämästä Töhtyrin jakuuttikylässä, mutta myös Siperian merkityksestä Venäjälle ja maailmalle, sen kansoista, luonnosta ja luonnonvaroista ja siitä, miten ilmastonmuutos tähän kaikkeen vaikuttaa.

ESITYSTAITEEN PÄIVÄ la 20.7. Taidekeskus Antares
”TAIDEVANKKURI LINNUNTIE” Tapani Kokko ja Virpi Kanto n. 30 min Esitys on kuvanveistäjien Tapani Kokko ja Virpi Kanto kiertävä ohjelmallinen taidenäyttely La Stradan hengessä. Sirkusperformanssin lopuksi taiteilijat esittelevät Vankkurin taidenäyttelyä sekä sirkustemppuvälineistöä eli toiminnallisia taideteoksia. Taidevankkuri kiertää kesäisin kutsuttuna ympäri maata taide- ja teatteritapahtumissa.
Nyt jo neljättä kesää. Esitys on kaikenikäisille.

”KERRAN UNESSA”, sirkustaiteilijat Juuli Hyttinen ja Milla Kurronen 30 min Esitys tuo lavalle hetkiä yön laidoilta. Se tavoittaa outojen kohtaamisten surrealististen kauneuden ja tuo sen näkyviin yhdistellen rohkeasti sirkusta ja musiikkiteatteria, tanssia sekä akrobatiaa.

Festivaalin järjestäjäKulttuuriyhdistys Antares ry Taidekeskus Antares yhteistyössä Ugrin paikka, Juminkeko säätiö, Koti-Sippola ry, Sippukylät ry, Sippulähteen Martat ry

Tapahtumaa ovat tukeneetTaike, M. A. Castrenin seura, EKLA-säätiö, Kymenlaakson rahasto, Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö, Anjalankosken Säästöpankkisäätiö.

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...