0

100-vuotiasta hallitusmuotoa juhlitaan Anjalassa – Seminaaripuhujana eduskunnan puhemies Matti Vanhanen

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto, vuonna 1919 säädetty perustuslaki, täyttää tänä vuonna sata vuotta. Pohjois-Kymen Paasikiviseura järjestää maanantaina 15.7. juhlaseminaarin perustuslain syntysijoilla, Anjalan kartanossa, mikä on alun pitäen niin ikään ollut Wreden suvun hallussa ja liittyy keskeisesti Suomen historian tapahtumiin. Puhujana on eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Varsinainen merkkipäivä on 17.7.2019, joka on tänä vuonna yleinen liputuspäivä. Viralliset juhlallisuudet ja muut tapahtumat keskittyvät syyskuulle.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 1919 Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon, jonka valtionhoitaja Mannerheim vahvisti heinäkuun 17. päivänä 1919. Hallitusmuoto, sekä aiemmin vahvistetut valtiopäiväjärjestys, vaalilaki ja kunnallisvaalilaki, ovat edelleen tärkeitä suomalaiselle demokratialle. Nämä päätökset ovat ohjanneet suomalaisen yhteiskunnan rakentumista ja Suomen kehittymistä nykyaikaiseksi oikeusvaltioksi. Hallitusmuoto 100 vuotta on kansanvallan ja suomalaisen demokraattisen sekä parlamentaarisen päätöksenteon ja kansalaisten perusoikeuksien merkkivuosi.

Senaatti asetti vuoden 1917 maaliskuussa komitean, joka sai tehtäväkseen ryhtyä valmistelemaan ehdotuksia maan valtiosääntöä kehittäväksi Suomen perustuslainsäännöiksi. Komitean puheenjohtajana toimi professori K.J. Ståhlberg ja jäseninä kymmenen muuta asiantuntijaa. Komitean ydinryhmä, johon kuuluivat puheenjohtajan lisäksi lakimiehet Rabbe Axel Wrede ja Anton Kotonen, viimeistelivät lakiehdotuksen Wredebyn kartanossa helteisenä kesänä 1917.

Juhlaseminaari 15.7 klo 10.00-12.00 Anjalan kartanon pääsali
Hallitusmuoto parlamentarismin valossa, Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen
Hallitusmuodon kehityksen vaiheet, VT Martti Häikiö
Seminaarin moderaattorina toimittaja Risto Astikainen
Juhlakahvit

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...