0

Stora Enson Anjalankosken tehtailla esillä teollisuuden ja asumisen historiaa

Stora Enson Anjalankosken tehdasmiljöö on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Anjalan Paperitehtaan ja Inkeroisten Kartonkitehtaan välinen alue kuuluu Ankkapurhan kulttuuriympäristöön ja on yksi Kouvolan Asuntomessujen oheiskohteista.

Stora Enson Anjalankosken tehtailla vierailijat pääsevät kesän aikana tutustumaan teollisuuden ja asumisen historiaan. Nähtävää alueella tarjoavat Ankkapurhan teollisuusmuseo, museotalo Warpunen sekä Alvar Aallon 1930- ja 1950-luvuilla suunnittelemat arkkitehtuuriltaan merkittävät teollisuus- ja asuinalueet. Kouvolan matkailuoppaiden kävelykierroksilla tutustutaan puutarhamaiseen tehdaskylään, jonne arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli paperitehtaan ja kymmeniä asuinrakennuksia.

Ankkapurhan teollisuusmuseo sijaitsee vuonna 1872 Ankkapurhan Lohisaarelle perustetun puuhiomon ja kartonkitehtaan tiloissa. Museon ydin on Suomen ensimmäinen jatkuvakäyttöinen kartonkikone, pahvimankeli. Kone käynnistyi vuonna 1879 ja se pysäytettiin vuonna 1978. Museon perusnäyttely esittelee Ankkapurhan varhaisvaiheita, henkilökunnan työ- ja elinoloja sekä metsäteollisuuden kehitystä runsaan sadan vuoden aikana. Museo valittiin vuonna 2018 vuoden itäsuomalaiseksi paikallismuseoksi.

Museotalo Warpunen edustaa vanhaa, kestävää puurakentamista. Talo on alun perin rakennettu 1900-luvun alussa työntekijäperheiden asuintaloksi. Talossa on esillä 1900-luvun alun työntekijäkoti, 1920-luvun konttori, konttorikonenäyttely ja 1940-luvun lopun heteka-ajan koti.

Stora Enso järjestää KymiLibri-kirjamessujen aikana yhdessä Kirjakustantamo Reunan kanssa Anjalankosken tehtaiden Tehtaankerholla perjantaina 19.7. tilaisuuden, jossa kerrotaan painetun kirjan asemasta verrattuna e-kirjoihin, kirjallisuusterapiasta sekä julkaistaan Timo Tryggin esikoisteos Mökki Murciassa. Stora Enson tarjoaa osallistujille mahdollisuuden osallistua Alvar Aalto -kierrokselle tilaisuuden päätteeksi.

Viikon kysymys

Pitäisikö isoissa urheilu- ja sisätilojen tapahtumissa olla maskipakko katsojilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...