0

Laita suursäkit kiertämään – Reilu Teko -säkkikeräys kesällä Elimäellä

Pohjois-Kymen 4H-yhdistys organisoi suursäkkien ja lavahuppujen kierrätyksen neljässä pisteessä tänä kesänä. Muovit ovat jo lähteneet liikenteeseen, sillä peltotyöt saatiin tänä vuonna tavallista aikaisemmin päätökseen.

Keräys toteutetaan siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit keräyspisteisiin. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat paikalliset nuoret, ja Yara kuljettaa säkit kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Yhdistys toivoo, että keräyspisteisiin tuodaan vain kierrätykseen sopivaa muovia, jotteivät nuoret joudu tekemään turhaa työtä.

Keräyspisteet ja aukioloajat seuraavasti
– Elimäki, Pakintien sorakuopan laidalla 1.6-31.7.2019
– Iitti, Kausalan Matkakeidas, 17.6.-26.7.2019
– Jaala, Mukulatie 1, 17.6-15.7.2019
– Valkeala, Anttila, Kansikkaantie 990, mms:n tontilla, kuivurin vieressä 17.6.-31.7.19

Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.
Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen yli 37 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko maassa. Säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Keräyksen organisoi Pohjois-Kymen 4H-yhdistys ry yhteistyössä Suomen 4H-liiton ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy ja muut rahoittajat ovat Hankkija, Lantmännen Feed, Raisioagro, Tilasiemen Oy ja Lassila & Tikanoja.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...