0

Tutun nuohoojan palveluja voi käyttää jatkossakin

Pelastuslaitokselta on poistunut velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Käytännössä tämä tarkoittaa piirinuohousjärjestelmän loppumista. Nykyiset alueelliset piirinuohoussopimukset lakkaavat viimeistään kesäkuun lopussa.
Lakimuutoksen myötä koko maassa siirryttiin nuohouspalvelujen vapaaseen tarjontaan. Aikaisemmin vapaata tarjontaa on ollut vain osassa maata.
– Kilpailu kovenee, ja jatkossa ihmisten postilaatikoissa on varmasti useamman nuohoojan muistutuksia nuohousajankohdan lähestymisestä, entisen Elimäen kunnan alueella piirinuohoojana toiminut Jari Tikkanen kertoo.
Hän muistuttaa, että tutun nuohoojan palveluita voi käyttää muutoksen jälkeenkin entiseen tapaan. Vaikka piirinuohoojajärjestelmä loppuu, nuohouspalveluja saa jatkossakin tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Sen voi tarkistaa esimerkiksi nuohoojat.fi -sivulta ennen nuohoojan tilaamista.
Rakennuksen omistajan ja haltijan velvoite huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta säilyy entisenä, samoin nuohouksen määrävälit. Vakituisten asuntojen nuohous on tehtävä kerran vuodessa, vapaa-ajanasuntojen joka kolmas vuosi. Mikäli vapaa-ajanasunnon tulisijoja ei ole käytetty vuosiin tai nuohottu säännöllisesti, nuohous on syytä tehdä, ennen kuin aloittaa tulisijojen lämmittämisen. Kesäkuun jälkeen tehtyjen nuohousten maksukuitti kannattaa säilyttää, sillä nuohoojat eivät enää toimita tehdystä nuohouksesta tietoja paloviranomaisille. Jos talossa syttyy esimerkiksi hormipalo, rakennuksen omistajan on pysyttävä todistamaan viranomaisille, että nuohoukset on hoidettu ajallaan.
– Minä pidän edelleen kortistoa asiakkaistani ja heidän kiinteistöissään tekemistäni nuohouksista. Kuitin säilyttäminen kannattaa silti, Tikkanen muistuttaa.

Jari Tikkanen opiskeli nuohoojaksi nuohoojamestari Pentti Hedén opissa. Ammattitutkinnon suoritettuaan hän teki töitä Hedélle alihankintana Korian alueella, ja Hedèn jäätyä eläkkeelle koko piiri siirtyi Tikkasen hoitoon 2014. Tikkanen ajautui nuohousalalle sattumien kautta.
– Työskentelin autonasentajana, mutta mielessäni oli käynyt, että voisin tehdä muutakin työtä. Hedé kysyi aluksi puolileikillään, kiinnostaisiko minua opiskella nuohoojaksi. Hetken mietittyäni innostuin, ja tällä tiellä ollaan, Tikkanen kertoo.
– Viihdyn työssäni hyvin. Se saattaa joskus räntäsateella harmittaa, mutta kun kevätaurinko alkaa paistaa, ammatinvalinta palkitsee jälleen. Nuohoojan työ on palveluammatti, ja tapaan työssäni mukavia ihmisiä.
Tikkasen mukaan piirinuohoojajärjestelmästä luopumisessa on hyvät ja huonot puolensa.
– Piirinuohooja oli velvoitettu hoitamaan tietyn alueen nuohoukset. Siinä hommassa ei paljon ole vara sairastua tai lomailla, eli nyt vastuu helpottaa. Toisaalta taas kilpailu kovenee, kun isoilla nuohousfirmoilla on mahdollisuus laajentaa toimialuettaan.
– En kuitenkaan ole kovin huolissani. Olen tehnyt tätä työtä useita vuosia tutulla alueella ja tuttujen ihmisten kiinteistöissä. Nyt täytyy toivoa, että työni lopputulos on puhunut puolestaan, eikä asiakkaillani ole mitään syytä vaihtaa nuohoojaa.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...