0

Riitta Noriola-Eskola haluaisi Kymijoen maailmankartalle

Alakylän idyllinen raitti vie KymiSunin Jokituville, Kymijoen rantatöyräälle. Jokiristeilyjä ja luontoelämyksiä tarjoavan yrityksen omistaja, Riitta Noriola-Eskola paistattelee päivää Jokituvan edustalla olevalla penkillä. Kymijoki on lähes peilityyni, kukat kukkivat ja linnut laulavat. Sielu lepää. KymiSun on kuljettanut asiakkaitaan historiallisella Kymijoella yli 20 kesänä.
Yrityksen järjestämillä retkillä tutustutaan historian saatossa muovautuneisiin luonnonrikkauksiin, ihaillaan ainutlaatuista teollista perinnemaisemaa ja nautitaan joen kauneudesta. Nokipannukahvit tai herkullinen ateria luonnossa kruunaavat elämyksen. Asiakkaiden käytössä ovat myös pärekattoiset Jokituvat, joiden vanhat seinähirret kuiskailevat omia, ikiaikaisia tarinoitaan.
-Minulla on ollut vuosien saatossa ihania asiakkaita, joiden kanssa olen saanut nauraa ja itkeä. Välillä olemme ihan hiljaa. On tärkeää, että ihmiset saavat tilaisuuden hiljaisuuteen. Se laskee stressitasoa. Yritystoimintani kulmakivet ovat ihminen, luonto, kulttuuri ja historia. Kuljetan veneen myös muualle kuin Kymijoelle, esimerkiksi Repoveden jylhiin maisemiin ja Verlaan, UNESCOn maailmanperintökohteeseen.

Ennen matkailuyrittäjäksi ryhtymistä Riitta Noriola-Eskola ehti tehdä monenlaista ja asua useassa eri maassa, joissa karttui myös kielitaitoa ja eri kulttuurien tuntemusta.
– Olen kotoisin Kouvolankylältä, jossa vanhempani ansaitsivat elantonsa kasvattamalla vihanneksia ja kesäkukkia. Emme käyneet koskaan ulkomailla, koska loma-aikoina oli aina työkiireitä. Niinpä minä päätin aikuistuttuani lähteä Sveitsiin opiskelemaan saksaa. Kävin kuitenkin välillä Suomessa kauppaopiston, mutta palasin vielä Sveitsiin. Myöhemmin muutin Helsinkiin. Opiskelin ja erikoistuin ulkomaankauppaan.
– Menin naimisiin, ja mieheni työ kuljetti meidät ensin Englantiin ja sitten Pohjois-Karjalan kautta Osloon. Minä työskentelin Lieksassa matkailun parissa, ja sieltä varmaankin ammensin ensimmäiset ideat oman matkailualan yrityksen perustamiseen. Joku kipinä jäi itämään, sillä oli hienoa olla omalta osaltaan tarjoamassa ihmisille arvokkaita asioita, kuten luontoelämyksiä, kulttuuria ja historiaa.

Perheen palattua kotikonnuille Kouvolaan, Noriola-Eskola teki kuntayhtymän aikana pilottihankkeen, joka kartoitti alueen matkailumahdollisuuksia ja kehittämiskohteita.
– Teimme töitä sen eteen, että alueen matkailupalvelut tulisivat paremmin ihmisten tietoisuuteen ja myös lisääntyisivät. Pian tämän jälkeen aloin kehitellä ideaa oman matkailuyrityksen perustamisesta.
– Olen aina nähnyt Kymijoessa suuria mahdollisuuksia. Sen vuoksi perustin KymiSunin vuonna 1998. Harmillista kyllä, jokimatkailu on edennyt vain pienin harppauksin. Kouvola ei yksin riitä. Koko Kymijoki tulee nostaa maailmankartalle. Toivoisin, että myös ulkomaalaiset turistit löytäisivät tänne. He menevät mielellään talvella Lappiin. Meidän tulisi tehdä töitä, että he tulisivat kesällä Etelä-Suomeen.

Noriola-Eskola aloitti liiketoimintansa teettämällä 12+2 henkilölle tarkoitetun Kymijoki 1:n – koskiveneen, joka liikkuu trailerin päällä sinne, missä turistit ovat. Asiakkaille räätälöidään heidän haluamansa retkipaketti, jonka suunnittelemisessa hyödynnetään myös muita alueen matkailupalveluja. Myöhemmin yritys hankki toisen veneen ja rakennutti Kymijoen rantatöyräälle Jokituvat, joissa asiakkaat voivat ruokailla, pitää omia palaverejaan tai järjestää ohjelmaa.
KymiSunin vene risteilee Kymijoella myös Asuntomessujen ja KymiLibri-kirjamessujen aikana.
– Asuntomessujen aikana on lähtöjä Kallioniemen rannasta, ja messuvieraat voivat vaikka koota oman porukan ja varata veneretken Kymijoelle. Kirjamessujen aikana järjestetään Myllykosken Vesistökeskuksesta lähteviä veneretkiä, joilla on mukana kirjailijavieras, joka tarinoi veneessä omasta aiheesta. Retkellä pysähdytään myös Jokituvilla, jolloin kirjailijoiden aiheista voi keskustella lisää vaikka kahvikupin ääressä.

Viikon kysymys

Onko kaupunginvaltuutettujen kyläkummitoiminta tarpeellista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...