0

Hevonen liikuttaa pararatsastaja Jaana Kivimäkeä

Parakouluratsastaja Jaana Kivimäki pyörittelee kahvikuppia kädessään kotinsa keittiössä Ratulassa. Jo pari hiljaista viikkoa takana kesken aktiivisen kilpakauden eikä tietenkään vapaaehtoisesti. Lepääminen ja sairastauot ovat haasteellisia aktiiviselle Kivimäelle. Hän joutui palaamaan Belgiasta kesken kisaturneen hevosensa, Legolasin, sairastuttua.
– Lego oli vaisu jo Ranskan kisassa. Ajattelin ensin, että se johtuu kuljetusväsymyksestä.
– Ranskan jälkeen ajettiin Belgiaan kilpailemaan ja hevosta nesteytettiin, mutta sitten oli pakko nostaa kädet pystyyn. Lego oli liian vaisu. Päätimme keskeyttää kilpailut ja lähteä takaisin Suomeen. Ajoimme suoraan omalle eläinlääkärille Erkki Luikolle Forssaan.
Epäilyssä oli virus keuhkoissa, vaikka testeissä ei löytynyt muuta kuin räkää.
– Verikokeet olivat kuitenkin priimat, mutta hevonen oli nuutunut ja laihtunut, kertoo nyt itsekin flunssan kourissa pyristelevä Kivimäki.
Pakollinen tauko jättää kaksikon SM-kisat väliin kesäkuun alussa. Kisakalenterissa ovat sen jälkeen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruudet Tanskassa kesäkuun lopussa.
– Ainakin elokuun lopulla EM-kisat Hollannin Rotterdamissa olisi tärkeät ja sen jälkeen jäisimme Eurooppaan, aktiivinen nainen miettii.
Hollannista kuukauden päästä on kilpailut Norjassa, jonka jälkeen ratsukko muuttaisi jälleen talvikuukausiksi Espanjaan.
– Meillä on Legon kanssa vakaa aikomus tähdätä Tokion paraolympialaisiin vuonna 2020 ja sinne kerätään tänä vuonna pisteitä, päättäväinen Kivimäki kertoo.

Jaana Kivimäki lähtee Suomen talvea pakoon, että pystyy ratsastamaan ympäri vuoden. Espanjan lämpöinen ilmasto mahdollistaa katkeamattoman treenaamisen.
– En pysty ratsastamaan pakkasessa. Vammautuneet lihakseni paleltuvat herkästi, koska verenkierto on olematonta, Kivimäki valottaa.
Lisäksi Espanjasta on helppo ajaa muualle Eurooppaan kilpailemaan.
– Fuengirolassa meillä on Legon kanssa loistavat olosuhteet treenata ja asua yhden hevosen osaomistajan luona.

Kunnianhimoisella Kivimäellä on määrätietoinen tavoite Tokion paraolympialaisiin.
– Ratsukkona pitää pystyä viiden parhaan joukkoon. En harjoittele sijoituksia varten, vaan mulla on aina tähtäin kärkeen.
– Mulla ei ole sellaista ”perusharrastelijaintoa”, vaan tähtään aina menestymiseen, Kivimäki painottaa.
Alaraajahalvaantunut Kivimäki tekee töitä menestymisen eteen – eikä ihan helpoimman tien kautta.
– Avustajani tekee pari tuntia töitä valmistellessaan minua kaikkine juttuineni ennen kuin pääsen hevosen selkään. Ja sitten pystyn ratsastamaan maksimissaan 40 minuuttia, Kivimäki nauraa.
Jokainen Kivimäen tiimin jäsen on tärkeä linkki toimivassa ketjussa. Avomies Teppo Harju auttaa ja tukee kotona. Ratsuttaja-avustaja Tiia Dahlqvist on pitkäaikainen jäsen Kivimäen tiimissä ja reissannut mukana useimmat matkat. Monivuotinen yhteistyö valmentaja Håkan Wahlmanin kanssa jatkuu edelleen. Hän käy valmentamassa ratsukkoa Elimäellä tai Espanjassa.
– Hockus on ollut mukana kaikissa arvokisoissa. Hän on sitoutunut ja osa tiimiä. Eläinlääkäri Erkki Luikko on minulle kuin isä. Lisäksi ovat tietenkin kengittäjä, hierojat sekä fyssarit.

Pari vuotta sitten kouvolalaislähtöinen Viivi Häkkinen otti Jaana Kivimäkeen yhteyttä ja halusi tehdä dokumentin Kivimäen elämästä.
– Alussa epäilin, että kamerat varmaan ahdistavat liikaa, mutta jo viikon jälkeen Viivi sulautui loistavasti meidän elämään kameransa kanssa.
– Kaikki mitä halusin -dokumentti on täyttä todellisuutta ja oikeaa elämää. Sitä ei ole etukäteen käsikirjoitettu ja tykkäsin lopputuloksesta. Siinä näytetään realistisesti, että olen menettänyt liikuntakykyni mutta hevonen liikuttaa minua elämässä eteenpäin, Kivimäki kiteyttää.
Kivimäen elämän pohjalta on tekeillä myös elokuva. Tuukka Temonen ohjaa fiktiivistä elokuvaa Kivimäestä ja ensi-ilta on ensi vuoden maaliskuussa.
– Hockus valmentaa myös Temosen vaimoa, Olgaa, ja olemme tutustuneet sitä kautta.
– Olen lukenut käsikirjoituksen ja se on hyvä. Elokuva ei muuta elämääni suuntaan tai toiseen, oli lopputulos mikä tahansa. Haluan urheilla ja vieläpä menestyä siinä, kolmannen kerran paraolympialaisiin tähtäävä nainen hymyilee.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...