0

Muistokirjoitus: Anjalan palokunnan pitkäaikainen jäsen Leila Rantanen on poissa

Palokunnan jäsenet saivat kuulla suruviestin 9.5.2019 jälkeen, kun palokuntamme pitkäaikainen jäsen ja Anjalan Palokuntanaiset ry:n ensimmäinen puheenjohtaja Leila Rantanen oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Leila muutti miehensä Maurin kanssa Huhdanniementielle vuonna 1971. Mauri liittyi heti mukaan palokunnan toimintaan. Koska palotalli oli aivan vieressä, Leilakin oli usein mukana toiminnassa. Naiset keittivät kahvia ja olivat näin tukemassa miesten toimintaa.

Melko pian alettiin puhua naisten omasta yhdistyksestä. Karhulassa oli hyvin aktiivista toimintaa ja Karhulasta saatiin tukea yhdistyksen perustamiseen vuonna 1973. Leila valittiin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Hän viihtyi puheenjohtajana vuoden ja luovutti sitten paikkansa Pajarin Tuulalle. Palokuntanaisissa Leila jatkoi aktiivijäsenenä 1980-luvulle saakka, Vepskin toiminnassa pitempään.

Palokuntanaiset ryhtyivät 1970-luvulla huolehtimaan Vepskin tanssilavan ravintolasta, niin myös Leila. Naisille kuului lavan siivoaminen ja osa naisista toimi myös järjestysmiehinä. Leila oli aktiivisesti mukana kaikissa Vepskin toiminnoissa, samoin hänen miehensä Mauri, asuivathan he lähellä tanssilavaa. 1970-luku oli Vepskin kulta-aikaa ja nuoria riitti lavalle. He ottivat usein orkesterit vastaan ja päästivät lavalle valmistelemaan keikkaa. Usein mukana olivat tyttäret Mirja ja Marja.

Vietimme vaimoni kanssa aikanaan Rantasilla monta unohtumatonta iltaa seurustellen, korttia pelaillen ja nauttien yhdessä olosta. Aina olimme tervetulleita ja Leila jaksoi passata meitä. Niitä aikoja voi ainoastaan muistella, muttei unohtaa.

Kävimme Salin Kirsin kanssa haastattelemassa Leilaa syyskesällä 2018 palokunnan historiikkiin. Hän kertoi naisten alkuajan toiminnasta tyylilleen uskollisena vähätellen omaa tekemistä. Hän lupasi tulla tulevana syksynä 125-vuotisjuhlaan paikalle, mutta hänen osalta oli asiat suunniteltu toisin.

Leila oli aikanaan hiljainen puurtaja, joka ei omasta tekemisestä tehnyt numeroa, vaan toimi yhdistyksen hyväksi pyyteettömästi. Leila oli viime aikoihin saakka tuttu näky usein Anjalan raitilla koiraa ulkoiluttamassa.

Hän jäi kaipaamaan tyttäret perheineen ja sukulaiset sekä ystävät. Anjalan VPK kunnioittaa hänen palokuntamme eteen tekemää vuosia kestänyttä työtä.

Markku Leinonen
palokunnan päällikkö
Rantasten perhetuttu

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...