0

Aluetoiminnassa pienellä panostuksella saadaan aikaan paikallisesti merkittäviä tekoja

Alueparlamentit päätettiin perustaa tilanteeseen, jossa koettiin, että kuntalaisten ääni ja eri suuralueiden ääni eivät kuulu tarpeeksi ja monipuolisesti. Muotoa ja ryhmien nimeä haettiin jonkin aikaa ja päädyttiin tulevaisuusjaoston alla toimiviin aluetoimikuntiin, joihin toimijat ovat valikoituneet hakujen ja nimitystyöryhmän valintojen kautta. Kaksi toimikuntaa aloitti toimintansa viime syksynä ja nyt olemme valitsemassa kolmen seuraavan toimikunnan yksittäisiä toimijoita suuralueilta. Keskustan valtuustoryhmä tukee näitä valintoja ja toimikuntien perustamista.

Kymmenen vuoden jälkeenkään meidän kuntalaiset eivät välttämättä koe olevansa kouvolalaisia, mikä on harmi. Meillä on upea, monipuolinen kaupunki, josta on syytä olla ylpeä. Se, että olemme nyt käsittämättömien talousvaikeuksien keskellä ei voi olla syy siihen, että alueiden omaleimaisuuden esiintuloa jarrutetaan tukkimalla väylät vaikuttaa omaan, naapurin ja yhteisön hyvinvointiin. Aluetoimikuntien taloudellinen vaikutus on verrattain pieni moneen muuhun ei-lakisääteiseen palveluun, jota tuotamme kuntalaisille. Olemme yhdessä vieneet tätä eteenpäin vedoten siihen, että Kouvola kannustaa asukkaitaan aktiivisuuteen ja nyt ennen kuin aluetoimikunnat ovat edes päässeet alkua pidemmälle ampuisimme ne jo alas. Vaikuttaminen ei ole poliitikkojen monopoli, on monia hyviä vaikuttamisen muotoja, nimenomaan ruohonjuuritason asioihin, joka tuo yhteisön hyvinvointia.

Lyhyen kyselyn jälkeen jo toimiville aluetoimikunnille toi meille vahvistusta sen tarpeellisuuteen tässä ajassa. Yhteydenottoja kuntalaisilta on tullut muun muassa liikuntapaikoista ja kouluista, vaikka eivät suoraan heidän toimialuettaan olekaan. Ehkä kynnys on alempi yhteydenottoon alueellisesti. Kaupunginorganisaatiosta on myös vaikea nopeasti löytää oikeaa henkilöä, johon ottaa yhteyttä eri asioissa ja esimerkiksi Kaipiaisten Nuorisoseuran aloittama nuorisotoiminta sai potkua aluetoimikunnan selvittelytyön kautta. Toimikunnan kautta saadaan pienellä panostuksella paikallisesti merkittäviä tekoja aikaan, esimerkiksi kaupungin pienen rahallisen panostuksen ja talkootyön yhdistelmänä.

Keskustan valtuustoryhmä kannattaa aluetoimikuntien perustamista ja jäsenten valitsemista. Vuosittain käytettäviin summiin voimme ottaa kantaa talousarviokokouksen yhteydessä ja lopullisesti arvioida aluetoimikuntien tarpeellisuuden ja jatkon valtuustokauden lopussa.

Liisa Varjola
Kouvolan kaupunginvaltuutettu
Kouvolan kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...