0

Sari Melkko ja Juha Huhtala kouvolalaiset EU-vaaliehdokkaat – Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

Europarlamenttivaalit järjestetään sunnuntaina 26. toukokuuta, ja ennakkoäänestys lähtee käyntiin keskiviikkona 15. toukokuuta.
Vaalit toimitetaan siten, että kukin EU-jäsenvaltio järjestää vaalit oman kansallisen lainsäädäntönsä puitteissa.
Suomesta ehdokkaana on 269 henkilöä. Naisia on ehdolla 106 ja miehiä 163, ja kaikkien ehdokkaiden keski-ikä on 45 vuotta.
Ehdokkaista kansanedustajia on 15 ja EU-parlamentin jäseniä eli meppejä 10.

Kouvolasta EU-vaaleissa on kaksi ehdokasta: Juha Huhtala (vihr.) ja Sari Melkko (sd.).

Edellisissä eurovaaleissa vuonna 2014 viimeinen läpimenijä Suomesta tarvitsi keskustan listalta 60 000 ääntä, kokoomuksen listalla melkein 44 000 ääntä, SDP-listalta reilut 40 000 ääntä ja vihreiden listalta likimain 32 000 ääntä.
Koko Suomi on EU-vaaleissa samaa vaalipiiriä eli kuka tahansa voi äänestä ketä tahansa 269 ehdokkaasta. Viime vaaleissa koko maan äänestysprosenttia oli 41.
Europarlamentin vaalikausi kestää vuotta. Parlamentissa on vuoden 2014 vaalien jälkeen ollut 751 jäsentä. Kullakin jäsenvaltiolla voi olla enintään 96, mutta vähintään 6 jäsentä. Heidät on valittu Euroopan unionin 28 jäsenvaltiosta yleisillä välittömillä vaaleilla viideksi vuodeksi.
Suomesta valitaan 13 edustajaa sekä yksi edustaja reserviin, joka aloittaa, jos Britannia jättää EU:n.
Parlamentin jäsenet jakautuvat ryhmiin poliittisten kantojen, ei kansallisuuksien mukaan. Poliittisen ryhmän muodostamiseen tarvitaan 25 jäsentä vähintään seitsemästä jäsenvaltiosta.
Parlamentti vastaa yhdessä neuvostossa kokoontuvien jäsenmaiden hallitusten edustajien kanssa EU-lainsäädännöstä. Merkittävä osa Suomen lainsäädännöstä pohjautuu EU:ssa tehtyihin päätöksiin.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...