0

Muistisairas kotihoidossa – Auttakaa, ettei hoitajasta tule hoidettava

Mediassa on viime aikoina keskusteltu vanhusten laitoshoidon epäkohdista. Nyt näyttää esille tulevan myös vanhusten kotihoito. Itse olen toiminut aviopuolisoni omaishoitajana useita vuosia, mutta en enää. Nykyään tavat ovat muuttuneet, mutta tuolloin vuosia sitten, kun oireet alkoivat selvästi näkyä, etsi lääkäri kaikkia mahdollisia syitä käytöksen ja liikkumisen muuttumiseen, mutta ei reagoinut ilmiselviin oireisiin. Loppujen lopuksi hyvinkin tiukka vaatimus johti magneettikuvaukseen. Tulos oli selvä, kohtuullisen pitkälle edennyt alzheimer. Tuolloin geriatrian erikoislääkärille pääsy kesti melkoisen ajan, puhumattakaan lääkityksen alkamisesta. Tänä aikana aviopuolisoni käytös muuttui harhaiseksi ja aiheutti itsessäni melkoisia epätoivon tunteita. Alkanut lääkitys vaikutti melko nopeasti ja elämä muuttui kohtuulliseksi. Paitsi että lääkkeet eivät sopineet tietyiltä osin. Se tilanne saatiin korjattua.

Miespuolisena omaishoitajana jouduin opettelemaan eräitä asioita tarkemmin. Onneksi kodinhoito, ruuanlaitto yms. oli yhteinen harrastuksemme, joten tässä suhteessa ei muutos ollut kovinkaan suuri. Se vain, että mitä ennen tehtiin yhdessä, tein yksin. Sairauden edetessä tulivat eteen hygia- ym. vaatimukset. Näissä asioissa olisin tarvinnut tukihenkilöiltä enemmän opastusta. Lähes kaikki sain opetella ”kantapään kautta”. En tarkemmin selosta, miten selvisin sängystä nostoista, pesuista jne. Jouduin käyttämään mielikuvitusta. Nyt myöhemmin, kun vaimoni on hoitokodissa, olen nähnyt välineitä ja niksejä, joilla hoito olisi sujunut helpommin. Onneksi oli kuitenkin välinelainaamo ja sieltä sai uusia ideoita.

Näistä asioista järjestettiin erilaisia tilaisuuksia, mutta eihän niihin päässyt, kun ei saanut siksi aikaa kotiin sijaista.

Te, miehet tai naiset, jotka joudutte, ja valitettavasti niin moni nykyään joutuu, tähän tilanteeseen, kysykää neuvoja kaikkiin mahdollisiin eteen tuleviin ongelmiin. Itse olen pyrkinyt neuvomaan ystäviäni, joilla on tämä ajankohtaisena asiana, kaikin mahdollisin kokemukseni antamin tiedoin. Te, joilla on jo kokemusta, auttakaa lähimmäisiänne. Muuten hoitajasta tulee hoidettava.

Der alte Erfahren

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...