0

Sirkus saapuu Inkeroisiin – Taiteilijoita yhdeksästä maasta

Sirkus Finlandia on varma kevään merkki. Karavaani saapuu maanantai-iltana 29. huhtikuuta Inkeroisiin ja kokoaa sirkuksen Kalajan kentällä.

– Uusi parin tunnin ohjelma kunnioittaa yli 40-vuotiaan sirkuksemme perinteitä ja on taas erittäin kansainvälinen. Taiteilijoita on kiinnitetty yhdeksästä maasta, esityksen ohjaaja, sirkustirehtööri Carl Johan Jernström kertoo.

Esiintyjät ovat Yhdysvalloista, Englannista, Irlannista, Sveitsistä, Ruotsista, Ukrainasta, Venäjältä ja Kiinasta. Suomalaista väriä tuo taikuri, klovni ja vatsastapuhuja Sebastian, joka juontaa esityksen. 1 200 henkilön teltassa soittaa perinteiseen tapaan oikea orkesteri.

– Ohjelmassa on Pat Clarrisonin Hotdogs-eläinnumero ja akrobaattikaksikko Duo Garcia. He esiintyivät meillä edellisen kerran lähes 10 vuotta sitten. Saimme mukaan tälle vuodelle myös nykyaikaista sirkustaidetta edustavan popping-tanssijan, yhdysvaltalaisen Robert Murainen eli Mr. Fantasticin, jossa on ripaus vanhan ajan kumimiestäkin. Myös ukrainalainen voimamies Denis Ilchenko tulee hämmästyttämään yleisöä, Jernström kertoo esimerkkejä.

Karavaanissa kiertää satakunta henkilöä. Yleisömäärä on vakiintunut viime vuosina 220 000-230 000 katsojan paikkeille. Lapset (3-12 v.) ja eläkeläiset pääsevät nauttimaan sirkustaiteesta edullisemmilla lipuilla, alle kolmevuotiaat aikuisen sylissä ilmaiseksi. Näytöksiin voi ostaa lippuja ennakkoon Ticketmasterista ja sirkuksen kassalta kiertuepaikkakunnilla.

– Monet sirkukset korottavat hintoja automaattisesti vuosittain ja me olemmekin halvimmasta päästä eurooppalaisessa vertailussa. Hattaran hinta taitaa olla jopa maan halvin, tiedottaja Jouni Aalto toteaa.

Sirkus Finlandia on digitalisoinut vuosikymmenten tallenteita ja arkistojaan jo parin vuoden ajan ja nurkan takana odottaa seuraava suurhanke: ensimmäisen suomalaisen sirkusmuseon perustaminen. Yritys on ostanut Karjaalta 4 500 neliömetrin teollisuushallin, josta saadaan lisää varastotilaa, ja tilat myös museolle.

– Toivotaan, että museo saadaan valmiiksi parin vuoden kuluessa. Hanke toteutetaan Teatterimuseon kanssa, joka vastaa ammatillisesta puolesta. On tärkeää saada suomalaisten sirkusten ja taiteilijoiden historia talteen. Jos me emme sitä tee, niin kuka sitten, Jernström sanoo.

Museoon tullaan kokoamaan useiden keräilijöiden taltioimaa ja myös sirkuksen omaa materiaalia.

Sirkus Finlandian 40-vuotista taivalta juhlistettiin vuonna 2016. Carl-Gustaf Jernström ja Leena Jurvakainen perustivat sirkuksen vuonna 1976. Isä-Jernström sai Monte Carlossa tammikuussa 2019 Maailman sirkusliiton myöntämän erityispalkinnon sirkustaiteen edistämisestä. Carl Johan Jernström on vastannut toiminnasta vuodesta 2011, jolloin perheyrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...