0

Sippugri esittelee Udmurtin, Komin ja Karjalan tasavallan taiteilijoita yhdessä suomalaisten ja saamelaisten taiteilijoiden kanssa

Sippolassa järjestetään ensi kesänä etnofuturistinen kesäohjelma Sippugri, joka tuo esille Udmurtin, Komin ja Karjalan tasavallan taiteilijoita yhdessä suomalaisten ja saamelaisten taiteilijoiden kanssa. Ohjelmassa on taidenäyttely, esitystaidetta, konsertteja, taiteilijaseminaareja ja kirjallisuusiltapäivä.

– Suomalais-ugrilaisesta teemasta on Antareksessa puhuttu jo vuosia, koska tässä kylässä on siihen tarvittava tiimi jo valmiina (Ugrin Paikka, kyläyhdistykset ja Antares). Suvi Ahola on mukana valitsemassa kirjallisen iltapäivän esiintyjät. Minna Raskinen kuratoimassa musiikin esiintyjät ja minä olen tehnyt kaksi kuvataiteen kuratointimatkaa Venäjälle (Petroskoi, Udmurtia ja Komi). Taiteilijat inspiroituvat kansanperinteen teemoista kautta suomalaisen ja uralilaisen maailman ja käsittelevät niitä omalla tavallaan. Kieli-, identiteetti- ja ympäristökysymykset ovat vaalimisen arvoisia asioita, kertoo Tiiu Anttinen.

Vonteenin Valssia ei pidetä ensi kesänä.

Taidekeskus Antares on 9.6.–31.7. taidenäyttely, jossa on esillä maalauksia, grafikkaa, veistoksia, videoita. Muun muassa Birit ja Katja Haarla, Pinja Pieski, Aletta Ranttila (Saamenmaa), Aino Johansson, Tapani Kokko, Jussi Nykänen (Suomi), Jari Lutta (Viro), Zhon-Zhon Sandyr, Valery Savin, Chudja Zheni, Vitali Okun (Udmurtia), Olga Juntunen, Olavi Juntunen, Vladimir Zorin, Victoria Zorina, Gordeeva Aleksandra, Mikko Koppali (Karjalan tasavalta), Pavel Mikushev, Valeria Ostalova (Komi), Irina Fedosova (Pietari).

Wimme & Saari -konsertti pidetään 26.6. Sippolan kirkossa. Wimme Saaren ja Tapani Rinteen yhteistyö on jatkunut menestyksekkäästi jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Ystävysten musiikki väreilee hyvin omaleimaisilla taajuuksilla, kun joikujen juurevuus kohtaa modernit elektroniset äänimaailmat. Ajoittain leikitellään jopa teknon elementeillä. Kokoonpanon äänirepertuaarin ulottuvuudet viimeistelee äänitaiteilija Konsta ”Mufer” Mikkonen.

Taidekeskus Antareksessa esiintyvät performanssitaiteilijat Aino Johansson ja Jussi Nykänen 28.6. Taiteilijat yhdistävät vanhoja itämerensuomalaisia traditioita nykytaiteen esittämiskäytäntöihin. Teoksessa toteutuu yhteisöllinen kokemuksellinen jakaminen ja rihmastoituminen sekä yhteyden hakeminen elävien ja vainajien, ihmisen ja luonnon ja lopulta myös maallisen ja pyhän kesken.

Teatteri VR:n esitys ”Kalevala.Episodit” on todellisuuden ja mystiikan kimara 29.6. Se perustuu karjalais-suomalaiseen kansanperinteeseen, Kalevalaan, rituaaleihin, tarinoihin, lauluihin ja legendoihin. Kieli on vienankarjala, tekstitys englanniksi ja venäjäksi. Oleg Nikolaenko on ohjaaja, Daniil Bakalin ohjelmistosuunnittelija Elli Niaria tuottaja, näyttelijä ja Grigory Arkhipov vastaa äänisuunnittelusta.

Kirjallisuusiltapäivä pidetään 30.6. Sippolan hovissa. Teemana on luonto, vuodenajat ja luovuus.

Esitystaiteen päivä Antareksessa on 20.7. Esiintymässä ovat Tapani Kokko ja Virpi Kanto, Helinä Hukkataival, Soile Iivonen ja Sinikka Törmälä sekä sirkustaiteilijat Juuli Hyttinen ja Milla Kurronen.

Tapahtumakesä järjestetään yhteistyössä Ugrin paikan, Juminkeko säätiön, Koti-Sippola ryn, Sippukylät ryn ja Kulttuuriyhdistys Antares ryn kanssa. Tapahtumaa ovat tukeneet Taike, M. A. Castrenin seura, EKLA-säätiö ja Kymenlaakson rahasto.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...