0

Kymenlaaksossa ruohikkopalovaroitus

Ilmatieteen laitos antaa varoituksia ruohikko- ja metsäpaloista. Varoituksia annetaan, jotta maastopaloja ei syttyisi. Pelastuslain mukaan avotulta ei saa tehdä, kun metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa. Varoitus on Kymenlaaksossa tällä hetkellä voimassa.
Ruohikkopalot työllistävät päivittäin pelastuslaitosta.

Ilmatieteen laitos varoittaa ruohikkopalojen vaarasta huhti–toukokuussa ennen metsäpalovaroituskautta, kun metsät ovat vielä märkiä, mutta muualla on jo kuivaa.
Varoitus annetaan pääsääntöisesti päivittäin kello 12 mennessä. Varoituksia voidaan poistaa myös muina aikoina. Metsä- ja ruohikkopalovaroitukset julkaistaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen varoitussivulla. Ne näkyvät myös Ilmatieteen laitoksen sääsovelluksessa.
Varoituksia annetaan aina viiteen vuorokauteen asti. Pitemmissä metsäpalovaroituksissa käytetään todennäköisyyksiä.
Ilmaston muuttuessa kuivat keväät yleistyvät, mikä lisää maastopalojen vaaraa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa ihmisiä välttämään avotulen tekoa sekä huolehtimaan erityisesti savukkeiden, kertakäyttögrillien ja muiden tulipalon aiheuttajien asianmukaisesta sammuttamisesta. Yhtenä maasto- ja ruohikkopalojen syynä voidaan pitää ihmisten huolimatonta tulenkäsittelyä.
Yli puolet Suomen päivittäisistä pelastustoimen tehtävistä hoidetaan vapaaehtoispalokuntien voimin. Keskimäärin vapaaehtoispalokunnat osallistuvat noin sataan hälytystehtävään päivittäin. Näiden noin sadan normaalin hälytystehtävän lisäksi vapaaehtoispalokunnat ovat osallistuneet viimeisen vuorokauden aikana lähes sataan maasto- ja ruohikkopalon sammutukseen.
Kevään maastopalot nostavat hälytystehtävien määrän tasolle, joka vakavasti ylikuormittaa palokuntia ja erityisesti niissä mukana toimivia vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset ovat palkkatyössä päivällä, ja he sammuttavat maastopaloja vapaa-ajallaan, myös yöllä.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, joka ohjaa ja koordinoi palokuntalaistoimintaa, kehottaa ihmisiä erityiseen tarkkaavaisuuteen tulen käsittelyssä ja välttämään avotulen tekoa metsäpalovaroituksen aikana.

Viikon kysymys

Onko kesäsuunnitelmat tehty?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...