0

Tarve tuelle ja neuvonnalle ei ole kadonnut – Teemaviikko aloittaa allergiakauden

Allergialääkkeiden ostaminen käynnistyi jo maaliskuun loppupuolella.
– Allergisimmat alkavat saada oireita heti, kun ilma lämpenee. Myös tuulet tuovat mukanaan siitepölyä, ja katupölykin aiheuttaa oireita, apteekkari Maarit Patama-Jussila Elimäen apteekista kertoo.
Yleisimpiä allergiaoireita ovat vuotava nenä ja kutiavat silmät. Pahimmillaan allergia voi aiheuttaa myös iho-oireita.
– Voi olla, että oireet helpottavat nyt hetkeksi, kun luonto sai yllättäen uuden lumipeitteen, Patama-Jussila pohtii.

Allergiaviikko on vuosien kuluessa jakanut paljon tietoa ja tukea arkeen. Yhä yleisempää on myös se, että kuunnellaan vertaista eli samassa elämäntilanteessa elävää ja se näkyy vertaisryhmien suosiossa. Vertaisten ohella asiantuntijan tuki on kuitenkin edelleen tärkeää ja se näkyy allergianeuvonnassa.
– Allergiaviikko aloittaa edelleen niin sanotun allergiakauden eli kevään pölyt, kesän heinät, auringon ja pistiäiset eli tarve tuelle ja neuvonnalle ei ole kadonnut minnekään vuosien kuluessa, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.
– Allergioiden hoito ja oheistukset ovat vuosien varrella muuttuneet melkoisesti. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten ohjeistettiin aloittamaan antihistamiinilääkitys hyvissä ajoin ennen oletettua siitepölykauden alkua. Nyt riittää, että antihistamiinien käytön aloittaa, kun oireet ilmaantuvat.
Nykyisin erilaisiin allergioihin pyydetään yhä enemmän ohjevideoita ja ajankohtaista tietoa siitä, miten selvitä piinakaudesta. Patama-Jussila muistuttaa, verkosta löytyviin ohjeisiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella, varsinkin siinä tapauksessa, että tietojen lähde ei ole selvillä.
– Kannattaa tulla myös allergia-asioissa apteekkiin, jossa saa ammattilaisen neuvot ja ohjeet. Apteekissa pystytään esimerkiksi tarkistamaan, mitä muuta lääkitystä allergiaoireisiin apua etsivällä mahdollisesti on. Apteekissa myydään ainoastaan tutkittuja tuotteita ja opastetaan, mikä allergialääke kenellekin sopii.

Allergia- ja astmaliiton verkkosivuilta löytyy turvallista tietoa allergioista.
– Verkkosivujemme suosituin ohjevideo on nenäkannun käyttö. Lisäksi pef-puhallusohjeistus ja anafylaksia-teema kiinnostavat lähes ketä tahansa. Tämä kertoo siitä, että netti on yhä useammin allergisen tuki, Anne Vuorenmaa sanoo.
– Viime keväänä lanseerasimme astmalääkkeen otolle WhatsApp-neuvontapalvelun, jonka suosio yllätti meidät positiivisesti. Vain oikein otettu lääke auttaa, joten palvelusta voi olla merkittävä apu oirehtivalle.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...