0

Myllykosken Naisvoimistelijat vaihtaa 90-vuotisjuhlavuonna nimeä

Myllykosken Naisvoimistelijat on toiminut 90 vuotta. Huhtikuussa juhlitaan seuraa näyttelyllä Reunan galleriassa ja juhla pidetään 28. huhtikuuta Viialan koulussa.
Näyttelyn avajaisissa lauantaina juhlatoimikunnan jäsen Jaana Hämäläinen tervehti kutsuvieraita seuran alkutaipaleen puheella. Puheesta voi löytää useankin kohdan, joka hivenen päivitettynä on ajankohtainen tänäänkin.
– Paikkakunnallemme ovat puhaltaneet raikkaat pohjoistuulet herättäen vuosia horroksessa olleen naisvoimistelukerhomme jälleen henkiin. Se onkin vironnut entistään reippaampana ja suurilukuisempana.
– Olemmehan varmaankin monet kokeneet, että yksipuolinen ruumiillinen työ kangistaa jäseniämme. Työn liittolaisina jos ovat vielä velttous, ryhdittömyys, muotiasennot, ehkäpä kylmät huoneet, mielen apeus ja monet muut kuluttavat voimat, huomaamme ennen pitkää, että olemme vanhoja parhaimmassa iässämme, ja mikä surullisinta, jäsenemme ovat käyneet kankeiksi.
– Jotta ei ennenaikainen kankeus meitä yllättäisi, on meidän riennettävä riveihin voimistelemaan ja urheilemaan. Voimistelussa juuri saamme monipuolisimman lihasharjoituksen. Mutta saamme siinä paljon muutakin hyvää. Lihasten ja liikkeiden hallitseminen tuo ajatusten kurin. Joustava liikunta tekee järjenkin nopeammaksi. Voimistelu kasvattaa myös rohkeutta, päättäväisyyttä sekä kestävyyttä.

Seuran vanhin jäsen, seuran ikäinen Sirkka Kortelainen allekirjoittaa puheen viestin.
– Seuran toimintaan tulin mukaan joskus sodan jälkeen 1945–1946. Kuuluin seuran johtokuntaan ja toimin rahastonhoitajana. Tehtävän jätin, kun jäin eläkkeelle 1989.
Sirkka käy edelleen ikinuorissa tuolijumpassa.
– Sairastelut on vieneet parhaan terän, mutta niin kauan yritän olla mukana kuin vain mahdollista. Ikinuorten toiminta on mukavaa yhdessäoloa.
Hän muistelee, että voimistelutunteja pidettiin seuratalon juhlasalissa ja Keltakankaan koululla. Yhteisiä juhlia järjestettiin Myllykosken Kilpa-Veikkojen kanssa. Hän muistelee myös valtakunnallisia isoja tapahtumia kuten suurkisat 1947 Helsingissä.
Seura on vaihtamassa nimeä. Uusi nimi julkistetaan juhlassa.
– Olen vanhanaikainen ja pidän Myllykosken Naisvoimistelijoiden nimestä.

Liisa Tommola on jumpannut seurassa 1980-luvulta lähtien ja kuulunut myös johtokuntaan. Hän on edelleen ahkera seuran tunneilla kävijä.
– Lavis, tiistaijumppa ja kahvakuula kuuluvat ohjelmaan. Ihmisen on tärkeä olla liikkeellä. Jätin tiistaijumpan väliin vuodenvaihteessa ja heti huomasi, että jäykistyy.
Liisa korostaa seuratoiminnassa myös sosiaalista merkitystä.
– Sananmukaisesti olemme ihanassa seurassa, jossa on paljon ystäviä.
Hänelle on tärkeää, että seuratoiminta on lähipalvelua.
– Oma seura on tuttu ja turvallinen.
Liisakaan ei innostu nimen vaihdosta, mutta ymmärtää, että aika muuttuu.

Puheenjohtaja Kristiina Juutilainen kertoo, seurassa on tällä hetkellä noin 300 harrastajaa.
Nimen ja logon vaihtamista on pohdittu jonkin aikaa.
– Vahvaa historiaa ei nimenvaihdos vähennä. Uudelle vuosikymmenelle on hyvä lähteä uusin toiminta-ajatuksin.
– Seura tarjoaa harrasteliikuntaa kaikille ikäryhmille. Temppuilu ja tanssillisuus ovat ajaneet varsinaisen naisvoimistelun ohi.
– Poikien ja miesten on varmaan mukavampi tulla mukaan, jos ei tarvitse kertoa liikkuvansa naisvoimisteluseurassa.
Puheenjohtaja pitää seuran suurimpana haasteena toiminnan takaamista.
– Kun seuraa pyöritetään harrastepohjalla, seuratoimijoita ja ohjaajia pitää löytyä. Isoja korvauksia emme pysty maksamaan.

Myllykosken Naisvoimistelijoiden puheenjohtajat: Linda Saarinen 1929–1944, Eeva Kemppinen 1945–1947, Anna-Liisa Pekkanen 1948–1952, Ella Huusari 1953–1962, Eeva Nieminen 1963–1966, Evi Vainio 1967–1970, Anita Mänttäri 1971–1975, Sinikka Hailla 1976–1984, Anita Mänttäri 1985–1986, Erja Komujärvi 1987–1992, Pirkko Tillman 1993, Riitta Mattila 1994–1999, Kati Ekroth 2000-2001, Taija Pakarinen 2002–2005, Tiina Heinikainen 2006, Tiia Kankkunen 2007–2012, Kaisa Kelkka 2013–2014, Susanna Virta 2015 ja Kristiina Juutilainen 2016-

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...