0

Ja taas soppa kiehuu

Viime vuodet eivät todellakaan ole vahvistaneet kansalaisten uskoa suomalaisen poliittisen päätöksenteon ja päättäjien kykyyn hoitaa yhteisiä asioitamme. Reilut 10 vuotta hierottu sote-uudistus joka viimeiset neljä vuotta eteni nimellä maakunta- ja soteuudistus ei vieläkään päässyt maaliin. Totuuden nimissä pitää tunnustaa, että tällä kertaa homma hyytyi vasta aivan kalkkiviivoilla.

Näin kävi, ja jälleen kerran on takuuvarmasti niitä, jotka ovat asiasta todella pahoillaan ja surevat menetettyä mahdollisuutta, jolla olisi Suomikin siirtynyt hieman lähemmäs alueiden Eurooppa mallia. Mallia jossa 18 itsehallintoalueen kansalaiset olisivat saaneet vaaleilla valita omalta alueeltaan ne henkilöt, jotka ihan oikeasti olisivat saamansa valtakirjan voimalla tehneet päätöksiä meille kaikille niin tärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista. Palveluista jotka kaikkien tehtyjen tutkimusten ja selvitysten mukaan ovat veronmaksajien mielestä ne kaikkein tärkeimmät lakisääteiset tehtävät joita heille tuotetaan, ja joita he myös arvostavat.

Murehtijoita riittää, mutta varmasti on myös niitä, jotka ovat tyytyväisiä, että näin tapahtui. Itse en tätä ymmärrä, mutta täytyy vaan sanoa, että ”meitä on moneen junaan ja aina vielä joku jää asemallekin”. Eikös se Irwin jotenkin tuhon malliin aikanaan laulanut, Eemil von Reteen sanoittamassa laulussa.

Eniten minua keljuttaa niiden useamman tuhannen todellisen ammattilaisen puolesta, jotka asiaa maakunnissa valmistelivat. Kymenlaaksossakin oli reilut 400 osaajaa tekemässä uutta mallia, jolla kansanvaltaa näissä asioissa olisi vahvistettu. Rohkenen väittää näin, vaikka vielä ensimmäisessä vaiheessa alueellinen verotus ei olisi toteutunut. Tämä olisikin ollut huono juttu demokratian kannalta, mutta uskon ja tiedän, että verotusoikeus olisi tullut ihan varmasti hieman myöhemmin. On ihan pakko vielä sanoa, että todella harmissani olen myös ministereiden Rehula ja Saarikko puolesta. Sain ajoittain hyvinkin läheltä seurata heidän työtään ja he kyllä pistivät itsensä peliin 110 mittarissa.

Nyt sitten kiehuu uusi soppa. Liikkeellä on ns. C21 ryhmä (Suomen 21 suurinta kaupunkia). Mielestäni tämä on ihan ok, koska yleisesti tuntuu olevan hyväksytty se, että pääkaupunkiseutu tarvitsee oman sotemallin, mutta sitä pitää kysyä, että kuuluuko Kouvola tämän kauhan varteen? Pidetään vaan jalat maassa.

Äänestys alkaa aivan tuota pikaa. Muistakaa äänestää ja mieluusti jokainen ääni omaan kaupunkiin. Meillä on varmasti yhtä hyvät ehdokkaat, kuin muillakin. Erona on vain se, että meidän edustajat tekevät kaikkensa Kouvolan puolesta.

Harri Helminen
Maakuntaneuvos
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...