0

Lääkäripula soten suuri ongelma

Suomessa on suuri pula lääkäreistä. Terveyskeskusten lääkäritilanne on heikentynyt viime vuodesta. Tämä käy ilmi Lääkäriliiton viime vuoden, 2018 loka-marraskuussa terveyskeskusten johtaville lääkäreille tekemästä kyselystä, joka kattaa kaikkien kuntien tilanteen. Tilanne näkyy tavallisten ihmisten terveydenhoitopalveluissa sekä kuntien kustannuksissa.

Varsinkin julkisella puolella joudutaan turvautumaan keikkalääkäreihin, usein huonosti suomea puhuviin ja jatkuvasti vaihtuviin lääkäreihin. Tällöin mitään ”oma lääkäri” -suhdetta ei ole edes ajateltavissa.

Kunnille lääkäripula aiheuttaa melkoisia kustannuksia ja vaikeuksia toteuttaa kunnan asukkaille heidän tarvitsemansa palvelut. Ainakin Kouvolassa kunnalliset terveyspalvelut näyttävät ylittävän jo sietorajan.

Toivon, että Kouvolan kaupunki ottaa aloitteen roolin lääkärivajeen poistamiseksi Suomesta. Kouvola on yhteydessä joko suoraan tai kuntaliiton kautta muihin kuntiin ja tekee ”kunta-aloitteen” hallitukselle yhdessä samasta ongelmasta kärsivien muiden kuntien kanssa.

Tavoitteena on lääkärikoulutuksen lisääminen joko Suomessa tai lääkärikoulutuspaikkojen ostaminen suomalaisille opiskelijoille jostain EU-maan yliopistosta esimerkiksi Virosta. Halukkaista opiskelijoista ei varmasti tule pulaa. Kuntien osallistuminen opiskelun kustannuksiin tulee varmasti kunnille edullisemmaksi kuin jatkuvat keikkalääkärien kustannukset, puhumattakaan kansalaisten terveydenhoitopalveluiden tason kehittämisestä.

Lääkärien houkutteleminen ulkomailta Suomeen on moraalisesti kyseenalaista. Houkuttelemme lääkärit maista, jotka ovat kouluttaneet lääkärit oman maansa tarpeisiin. Lisäksi uhraamme melkoisen määrän resursseja lääkäreiden kotouttamiseen ja kykyyn palvella suomen kielellä.

Pekka Korpivaara
Kansanedustajaehdokas (kok.)
Kouvola

3 kommenttia aiheesta “Lääkäripula soten suuri ongelma

 • 3.4.2019 at 18:22
  Permalink

  Valitettavasti en usko lääkäreiden aloituspaikkojen lisäämisellä tai koulutuspaikkojen ostamisella olevan vaikutusta perusterveydenhuollon vetovoimaisuuteen. Ehkä olisi aiheellista pohtia sitä, miksi hoitohenkilökunta ei hakeudu töihin esimerkiksi terveysasemille ja miksi hyvät työntekijät vaihtavat työpaikkaa tai muuttavat ulkomaille parempien töiden perässä. Näkemykseni mukaan ihmiset äänestävät jaloillaan eli jos heitä ei kuunnella, työtä ei arvosteta, siitä ei saa asiallista korvausta eikä työntekijöiden jaksamisesta työssään välitetä tippaakaan ihmiset vaihtavat työpaikkaa. Ongelmaan on mielestäni vain yksi ratkaisu eli lisää rahaitusta perusterveydenhuoltoon eikä virolaisille yliopistoille.

 • 3.4.2019 at 21:51
  Permalink

  Kouvolan pitäisi palauttaa koko terveydenhoito itselleen. Ihme vääntöä että maksetaan Kymsotelle terveydenhoidosta. Jo pelkät Kela-taksimatkat tulevat kalliiksi veronmaksajille. Ja rasittavat sairaita. Miksi ei pystytä toimimaan yksinkertaisesti ja tehokkaasti? Asianmukaiset tilat, suomalaiset lääkärit, erikoislääkärit, joustava pääsy hoitoihin. Kaikki teennäinen byrokratia pois sekä ehdoton vaatimus käyttöön. Kohtelun on oltava ystävällistä vauvasta vaariin.

 • 4.4.2019 at 09:13
  Permalink

  Soten suurin ongelma on, etteivät hallituspuolueetkaan tiedä mitä haluavat. Hallituksen kaatumisen jälkeen keskusta ja kokoomus pyörsivät puheensa ja jo oli uudet ohjelmat. Järkee vai ei – miljardi ei näille ole mitään. Ja pääministeri lupasi, että kolme miljardia säästetään. Kouvola kärsii jo tästä osaamattomuudesta.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...