0

Minä ja Kymsote – Hyvin meni, hoitajat ja lääkärit osasivat hommansa

Teinpä aivan omakohtaisen, ei niin toivotun, käyntikierroksen viime päivinä paljon puhuttuun Kymsoteen.

Heti alkuun sanon, että hyvin meni, hoitajat ja lääkärit olivat mukavia ja asiansa osaavia. En varmaankaan ollut niitä ”helpoimpia” potilaita. Silti hoitajat hymyilivät ja jaksoivat aamusta iltaan hoidella tällaista vanhempaakin ”äksyilijää”. Hoito oli hyvää, mutta systeemi kyllä näin kouvolalaisena rassaa ja mietityttää.

Tarinani alkaa oikeastaan Inkeroista uimahallista, jossa olin Hutikoiden kanssa vettä polkemassa 6. helmikuuta. Normaalisti uimahallin jälkeen menemme porukalla kahvittelemaan ja suuta soittamaan. Kahvittelun jälkeen aivan yllättäen minulta hävisi osittain tasapaino ja puhe ”puuroutui”. Pelailin kuitenkin pienen hetken kolikkopeliä ja lähdin ajelemaan Myllykoskelle päin. Kaikki sujui, kumma kyllä, hyvin ja turvallisestikin. Seuraavana päivänä huimausoire kuitenkin uusiutui ja oli pakko lähteä Kuusaanmäelle päivystykseen. Aika nopeasti pääsin päivystyksessä päivystyshuoneeseen, jossa kuusi muuta potilasta makaili ”looseissa” verhojen takana vaivojensa kanssa. Hoitajat kävivät jokaista vuoronperään piikittämassä (verikokeita?) ja paineita mittaamassa. Mistään yksityisyydensuojasta ei oikein kannattanut puhua, koska olimme samassa huoneessa vain verhoilla toisistamme erotettuina. Piikitystä mittailua ja lääkärin käyntejä jatkui huoneeseen noin kello 21-22 saakka.

Potilaat minua lukuun ottamatta siirrettiin, lähtivät tai vietiin pois? Kello 22.30 makailin sitten yksinäni hoitohuoneessa ja minulle tuotiin tieto, että ambulanssi vie minut Kotkaan sairaalaan. Kello 00.15 sitten tulikin sänkyni viereen paarit ja ensihoitajat. Minut siirrettiin ambulanssiin. Ambulanssissa arvailin millä kohtaa Kotkan tiellä ollaan milloinkin menossa. Ystävällinen ensihoitaja kertoi olinko oikeassa vaiko väärässä.

Kotkassa sitten sijoitettiin makaamaa taas päivystystilaan, pitkään käytävä malliseen tilaan, jossa minun lisäkseni oli lähes 10 henkilöä. Tila oli aika vetoinen, peitteet olivat ”epämääräiset” ja viereisillä verhon takaisilla peteillä kuuloni mukaan sairaita ja vielä enemmän sairaita ihmisiä. Joskus kello 2-3 välillä viereiselle petille tuotiin nuorehko mies, joka oli nauttinut jotain ”merivettä” 3,6 promillen verran. Hän se vei loppuyöksi ”osaston” rauhan.

Noin kello 5 minut siirrettiin neurologian osastolle, jossa hoito ja hoitajat olivat todella miellyttäviä ja työnsä taittavia. Kestivät hyvin minut, potilaan, joka oli väsynyt, kiukkuinen ja jotenkin turhautunut. Vähitellen tyynnyin, erilaisten piikkien jälkeen sain ruokaa ja tyydyin kohtalooni. Olin sairaalassa ja minua hoideltiin varmaankin aivan oikein!

Pääsin parin päivän jälkeen pääsin kotiin, josta sitten taas parin päivän päästä ambulanssilla takaisin KoKSiin kolmeksi päiväksi. Nyt olen kotona miettimässä: Mikä olisi voinut olla toisin, mihin haluaisin potilaana muutosta?

• Päivystysvastaanottoon hiukan enemmän yksityisyyttä
• Potilaalle aikaisemmin tieto siitä mihin mennään
• Päivystystiloihin ja sairaalaan paremmat peitteet
• Jotain syötävää (vaikka potilaan kustannuksella) tarjolle

Kouvolalaiset hoitoon Kouvolaan!

Jussi Raukko
Myllykoski

4 kommenttia aiheesta “Minä ja Kymsote – Hyvin meni, hoitajat ja lääkärit osasivat hommansa

 • 24.3.2019 at 16:11
  Permalink

  Oli hyvä lukea rehellinen kommentti terveydenhoidosta Kouvolasta. Ei paljon naurata kuinka huonoksi on Helminen porukoineen asiat hoitanut. Sari Essayah ei ymmärtänyt myöskään miksi hyvä leikkaushoito Kouvolassa lopetettiin. Nyt ei toimi mikään.

 • 25.3.2019 at 08:10
  Permalink

  Kun joutuu menemään päivystykseen, on päästävä lääkärille heti. Ei mihinkään loossiin jonoon. Kouvolan poliitikot ovat kykenemättömiä hoitamaan terveysasioita. On hyvä, että Kotka edes huolii kouvolalaiset hoitoon!

  • 27.3.2019 at 22:32
   Permalink

   Se että lääkäri ei tutki sinua heti ei tarkoita, ettei hoitoa ole aloitettu. Jos ensihoito ja hoitaja ovat tehneet arvion ja verikokeet ja mittaukset tehty, on hoito aloitettu. Lääkäri ei ilman näitä arvoja ja verikoetuloksia tee mitään. Kyllä se lääkäri tulee nopeastikin, jos alkututkimuksissa jotain ilmenee mihin pitäisi reagoida.

 • 25.3.2019 at 09:45
  Permalink

  On hyvä muistaa että jokaisella on oikeus kieltäytyä hoidosta, vaikka sitten menehtyisi. Voi kävellä ulos hoitolaitoksesta ja mennä vaikka toiselle lääkärille. Ilman että poliisit laitetaan perään. Valviran sivuilta löytyy tärkeää tietoa kaikesta mahdollisesta terveydenhoitoon liittyvästä asiasta. Omakantafi on erittäin tärkeä sivu, hoitotahto ym.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...