0

Kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa vakavan keskustelun Kymsoten tilanteesta ja tulevaisuudesta

Kokoomuksen Kouvolan valtuustoryhmä haluaa vakavan keskustelun Kymsoten tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote aloitti toimintansa vuoden 2019 alussa. Kymsote on jo ehtinyt esittää Kaunisnurmen palvelukeskuksen toiminnan sekä Pohjois-Kymen sairaalan sosiaalipäivystyksen yöpäivystyksen lakkauttamista.

– Onko Kouvolan paikka Kymsotessa, Kokoomuksen valtuustoryhmä kysyy.

Kouvola on Kymsoten suurin omistaja ja rahoittaja. Palvelujen ostot Kymsotesta syövät Kouvolan budjetista yli 310 miljoonaa euroa, eli noin 54 prosenttia.

– Kouvola maksaa Kymsoten menoista puolet, joten on vähintään kohtuullista vaatia, että kouvolalaisten palvelut tuotetaan pääsääntöisesti Kouvolassa. Investoinneistakin puolten pitäisi kohdistua Kouvolaan. Ei voi olla niin, että palveluita leikataan vain pohjoisesta, sanoo Kokoomuksen Kouvolan valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lindholm.

– Kyse on paitsi sadoista miljoonista euroista, niin myös kouvolalaisten arjen laadusta ja sote-palveluiden toimivuudesta, viime kädessä ihmishengistä.

Kymsoten omistajakuntien välille on aiheutunut eripuraa vastikään hyväksytyn perussopimuksen tulkinnoista. Keskiössä ovat kuntayhtymän yhtymävaltuuston äänimäärät.

– Etelästä on tullut kannanottoja, että sopimusta ei pitäisi tulkita kuten se on kirjoitettu, vaan omalla tavalla. Tällainen ei ruoki luottamusta sopimuskumppaneiden välillä. Jos muut kunnat eivät halua Kouvolaa mukaan, niin ei Kouvolan ole pakko olla kuntayhtymässä.

Kouvolan kaupungilta Kymsoteen siirtynyt henkilöstö on joutunut muutoksessa koville.

– Viesti kentältä on se, että työhyvinvointia ei ole. Johdolta ei tule tarvittavaa tukea ja ohjelmistoissa on palattu 1980-luvulle. Rakenteet on rakennettu etelän ehdoilla ja Kouvolan hyvätkin käytännöt unohdettu.

Jäsenkunta voi halutessaan erota Kymsotesta. Eroaminen tapahtuu kalenterivuoden päättyessä jäsenkunnan ilmoitettua eroamisesta vähintään vuotta aikaisemmin.

– Vaadimme, että Kouvolan on pohdittava myös muita vaihtoehtoja sote-palveluiden järjestämiseksi, Kokoomuksen valtuustoryhmä linjaa.

– Omistajakuntien eli sopimuskumppaneiden välillä täytyy vallita luottamus. Luottamus täytyy olla myös Kymsoteen ja sen toimitusjohtajaan. Ei voi olla niin, että yhtä lyödään porukassa aina, kun siihen on mahdollisuus.

2 kommenttia aiheesta “Kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa vakavan keskustelun Kymsoten tilanteesta ja tulevaisuudesta

  • 19.3.2019 at 07:41
    Permalink

    Kokoomuksen valtuustoryhmä kysyy onko Kouvolan paikka Kymsotessa? Kun lukee juttua eteenpäin niin selviää, että Kouvola on Kymsotessa suurin omistaja ja rahoittaja. Ja palveluiden ostot Kymsotesta syövät Kouvolan budjetista yli 310 miljoonaa euroa eli noin 54 prosenttia. Kouvola maksaa Kymsoten palveluista puolet! Valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lindholm toi esiin tiedot, jotka näyttävät, ettei Kouvolan pidä olla Kymsotessa. Jospa Kouvola ottaisi mallia terveydenhoidosta yksityisiltä kuinka päästään nopeasti hoitoon ja säästetään rahaa. Samana tai seuraavana päivänä lääkäriin ja toimenpiteeseen joustavasti heti ensimmäisellä kerralla tai ainakin viikossa. Näin toimitaan siellä missä osataan. On hyvä tieto, että Kymsotesta voidaan erota.

  • 26.3.2019 at 09:19
    Permalink

    Onko tilanne muuttunut vakavaksi ja jopa vaaralliseksi? Tällä hetkellä ei voi saada lääkäriaikoja. Tuttavani kertoi, että oli yrittänyt saada aikaa, mutta ei saanut. Sanottiin, että tilanne on nyt tämä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Onko Kouvolassa liikaa kouluja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...