0

Valtion ja kuntien kannattaisi panostaa rohkeammin yritysten rahoittamiseen

Pienten- ja keskisuurten yritysten kasvun suurimpia esteitä on nykyään rahoituksen puute. Aikoinaan yritys pystyi hakemaan pankinjohtajalta lainaa ja vakuudeksi kelpasi kaikenlainen kalusto. Pankinjohtaja tunsi yrittäjän yleensä entuudestaan ja oli perillä yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Hattu kourassa saatiin joskus lainaa, vaikka ei niin kovin hyvin edes mennyt. Tiedettiin kuitenkin, että yrittäjä on suoraselkäinen ja on valmis raataamaan pidempään, jos tarve vaatii.

Kun nykyään pienyrittäjä koittaa saada rahoitusta on ainoa keino melkeinpä Finnvera, jolla kuitenkin on kaiken maailman säädöksiä lainan saannin edellytyksenä. Pankeille ei kelpaa vakuudeksi yrityksen käyttöomaisuus mistään hinnasta, ei edes takuuvarmasta hinnasta, vaan yrittäjällä on oltava kiinteistö tai muuta pantattavaksi.

Pankit ovat jo aikaa sitten oivaltaneet, ettei niiden kannata epävarmoja yrityksiä rahoittaa, koska markkinat hoitaa joku vakavaraisempi kuitenkin, joten pankkien rahoitukseen turvaudutaan kuitenkin. Yhteiskunnan kannalta tämä on huono asia, koska 10 pientä firmaa tuottaa veroja ja työtä enemmän kuin yksi yritys, jolla on saman verran liikevaihtoa ja tulosta kuin 10 pienellä yrityksellä.

Monet kaupungit haluaisivat lisää yrityksiä ja valtuustoissakin tämä asia otetaan esille. Tosin harvoin kellään on tarjota mitään kättä pidempää. Sitä en tiedä mikä mahdollisuus kaupungeilla on tehdä vaikka rahastoa, josta paikalliset yritykset voisivat käyttöomaisuutta vastaan saada lainaa. Se ainakin on selvää, että helpotuksia voidaan tehdä. Rakennusvalmiita tontteja kuten myös pohjia, asfaltointia, aitaa ja vastaavia, jotka sitten voidaan jyvittää vuokriin. On sanomatta selvää, että jostain näistä hankkeista saattaa tulla tappiotakin, mutta ei yritysten houkutteleminen ja auttaminen ole ilmaista, niin kuin ei mikään muukaan toiminta.

Yrityksien auttamisessa on kuitenkin se puoli, ettei koskaan voi tietää onko tämä se alueen seuraava menestystarina. Omassakin kaupungissa on useampia yrityksiä, jotka ovat alkaneet varsin pienestä ja ovat sitten vuosien saatossa kasvaneet todella suuriksi tekijöiksi. Uskonkin, että pinnan alla kytee paljon innovatiivisia ja menestyviä yrityksiä, jotka saattavat kaatua, vaikka rinnakkaistodellisuudessa niistä tulisi kaupungin menestynein yritys.
Nyt kuitenkin moni yritys taistelee olemassaolostaan eikä saa mitään helpotusta eikä apua, koska yritys ei ole menestyvä.

Usein käy niin, että aloitteleva yritys tarvitsisi toimintaan rahaa, muttei saa sitä. Yrittäjän saadessa suurella työpanoksellaan yrityksensä talouden kuntoon alkaa olla ulkopuolista rahoitusta tarjolla ovista ja ikkunoista, mutta hän ei enää sitä tarvitse.

Valtion ja kuntien kannattaisi panostaa yritysten rahoittamiseen ihan toisella asenteella kuin nykyään. Kuitenkin usein ollaan valmiita johonkin yhteen hankkeeseen satsaamaan kymmeniä miljoonia ja joskus miljoonia tietäen, etteivät ne rahat koskaan tule takaisin. Nyt jos koskaan tarvitaan päättäjiltä rohkeutta, niin kotikaupungissa kuin koko Suomessa.

Kristian Sheikki Laakso (ps.)
Eduskuntavaaliehdokas

Kommentteja aiheesta “Valtion ja kuntien kannattaisi panostaa rohkeammin yritysten rahoittamiseen

  • 3.3.2019 at 00:01
    Permalink

    Tutustupa nyt ensitöiksesi valtion talousarvioon ja katso kuinka paljon yritystukia jo nytkin myönnetään TEM- ja MMM-momenteilta. Emme tarvitse lisää yritystukiaisia, aloittamisinvestointituki on ainoa, jota kannattaa myöntää. Muutoin tuet ovat tarpeettomia. Sosiaalitukia on muutoinkin liikaa. Se mitä yrittäjä tarvitsee on halvempi polttoaine, pienempi autovero ja edullisempi energia. Järjetön energiaverojen korottaminen jota muun muassa Kokoomus ja Vihreät ajavat tappaa loputkin työpaikat Suomesta ja asumisesta tehdää huippukallista. Mikään palkka ei riitä, jos yliverotusta ei saada loppumaan.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kutsuuko sohva ja MM-hiihdot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...