0

Apua syrjäytyneille nuorille

Tuoreiden tietojen perusteella syrjäytyneiden nuorten määrä on laskenut. Tilastokeskuksen mukaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien osuus 20–24-vuotiaista nuorista oli 15 prosenttia vuonna 2015. Viime vuonna osuus oli pienentynyt vajaaseen 12 prosenttiin. Pelkän peruskoulun suorittaneiden nuorten osuus on laskussa, ja myös ammatillisen koulutuksen keskeyttäneitä on vähemmän.

Nuorten syrjäytymiseen on kuitenkin puututtu viimeisten noin kymmenen vuoden aikana aktiivisesti. Ongelmaan on etsitty ja löydetty toimivia keinoja. Esimerkiksi Kouvolassa tehdään etsivää nuorisotyötä, jonka tarkoituksena on tavoittaa 16–29-vuotiaat nuoret, jotka ovat vailla koulutusta tai työtä tai vaarassa jäädä niiden ulkopuolelle. Ammattilaiset kartoittavat yhdessä nuoren kanssa hänen elämäntilannettaan, tukitarpeitaan, voimavarojaan ja toimintamahdollisuuksia. Tavoitteena on selvittää nuorelle mahdollisuudet kohti koulutusta, työelämää tai muuta hänelle sopivaa ratkaisua.

Kukaan vanhempi ei toivo, että oma lapsi jäisi vaille koulutusta tai työpaikkaa. Syrjäytyminen on kuitenkin valitettavasti monelle arkipäivää. Pahimmassa tapauksessa syrjäytyneelle nuorelle tuottaa suunnattomia vaikeuksia käydä edes lähikaupassa: helpointa olisi vain istua kotona ja keskittyä esimerkiksi tietokonepeleihin.

Onneksi monet kantavat huolta nuorten tulevaisuudesta. Niin tekee esimerkiksi Inkeroisten Vihuri, joka on vuosia lahjoittanut lentopalloturnauksensa tuoton nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi tehtävään työhön. Pienikin ele on tärkeä, jos sen avulla saadaan yhdellekin nuorelle onnistumisen kokemuksia ja motivaatiota oman elämänsä haltuun ottamiseen.

Kommentteja aiheesta “Apua syrjäytyneille nuorille

  • 2.3.2019 at 07:40
    Permalink

    Nuorten tukeminen pitäisi aloittaa jo tarhaiässä. Kun vanhemmilta puuttuu kyky tai raha viedä nuoria harrastuksiin niin yhteisön pitäisi tulla avuksi.
    Nuoren on kasvettava muiden mukana harrastuksiin ja muuhun tekemiseen. Silloin kun nuorelta jostain syystä katkeaa toiminta vaikka vuosiksi, on helpompi palauttaa ne, kun muistissa on aiempien vuosien harrastukset. Kaikki toiminta nuorten hyväksi on tärkeää.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko käynyt hiihtämässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...