0

Naama kirjassa

Onko tuttua: puhelin soi koko ajan, viestejä piippaa eri alustoilta ja meili ähkyy tukkoisena?

Puhelujen välittämiseksi kehitetty laite on muuttunut sosiaalisen median välineeksi, jonka pauloihin on joutunut jo suurin osa väestöstä. Kännykkäriippuvaisuus on muuttunut kaiken kattavaksi somemaailmaksi.

Minulle kännykkä on edelleen ensisijaisesti vain puhelujen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Omistan lastenlapselta perimäni älykännykän, jonka lukuisia ominaisuuksia en osaa tai halua käyttää.

Muistan työajoiltani, kuinka ensimmäiset kännykät tulivat mukaan päivittäiseen tekemiseen. Jo tuolloin huomasin erään ikävän piirteen, joka on vain voimistunut nykypäivän menossa. Kädessä pidetty ja korvassa tiukasti liimautunut kapula oli monelle aina tärkeämpi kuin paikalla oleva ihminen.

Sosiaalisen median läpimurto oli kymmenisen vuotta sitten, kun Facebook rantautui vauhdilla Suomeenkin. Facebook on erinomainen ja nopea eri yhteisöjen, virastojen ym. asiatietojen väittäjä ja foorumi. Samaan sarjaan kuuluvat whatsupit, twiterit ja mitä niitä onkaan…

Naamakirjalla on myös toinen puolensa. Ihmiset suorastaan villiintyivät tästä sosiaalisen median ykköseksi muodostuneesta alustasta. Jokainen halusi luoda oman profiilinsa, jonne alettiin syöttää jatkuvasti suurelta osin jonnin joutavaa ja itsekeskeistä materiaalia. Käynnistyi kilpailu, kenellä on eniten ”kavereita” tai muita seuraajia ynnä tapahtumia.

Tiedän, että kaikista kymmenestä lukijastani ainakin yhdeksän on mukana Facebookissa. Tunnustan, että itse en ole aktiivinen Naamakirjassa. Minulla on toki oma profiilini ilman oikeita tai vääriä (mikä on varsin yleistä fb:ssa!) tietoja. En ole myöskään hyväksynyt teistä ketään enkä muitakaan kavereikseni. Pyyntöjä on tullut myös sadoilta muilta tututuilta ja tuntemattomilta ympäri maailmaa. Olen Facebookissa sen takia, että pääsen joskus käymään eri medioiden ynnä muiden yhteisöjen sivuilla.

En tosiaankaan halua vierailla luonanne lavastetuissa sisustus- tai lomakuvissanne. Minua ei kiinnosta, kun olette päivittäneet profiilinne kampaajalla käynnin tai silmäalasimallien uusimisen jälkeen. Minulla itselläni ei valitettavasti ole päivittäisen elämäni vaiheita muiden pällisteltäväksi. Olette muuten tervetulleita tapaamaan minua livenä tai juttelemaan kanssani naamasta naamaan tai puhelimitse.

Naamakirjan suosio on nyt vähentymässä erityisesti tietojen vuotamisten takia. Huoli on aiheellinen, vaikka tietonne tuskin ketään kiinnostaa. Käykääpä muuten tarkistamassa Facebookin asetuksista, kuinka paljon olette tietojanne itsestänne hyväuskoisesti välittäneet. Yllätytte. Moni ei ikinä antaisi tällaista tietomäärää edes kenellekään ystävistään, mutta Facebookilla se on. Samalla olette levittäneet tietoja myös kavereistanne.

En ole siis Naamakirjassa, mutta haluan olla naama kirjassa – sillä perinteisellä tavalla.

Pentti Salin

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...