0

112-päivä tänään – Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus turvaksi hätätilanteisiin

112-päivä on valtakunnallinen hätänumeropäivä, jolloin korostetaan turvallisuuden merkitystä ihmisten arjessa. Perinteistä kampanjaa vietetään nyt jo 22. kerran.

Hätäkeskuslaitoksen viestintäsiantuntija Katri Kalliomäen mukaan 112-päivänä herätellään ihmisiä tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään erilaisia vaaratilanteita sekä opastetaan heitä aktiiviseen ja vastuulliseen toimintaan mahdollisissa hätätilanteissa. Samalla lisätään kansalaisten turvallisuusmyönteisyyttä sekä turvallisuustietoja ja -taitoja. Kampanjan jatkuvana teemana on arjen turvallisuus.

– Turvallisuuden rakentamiseen tarvitaan ihan meitä kaikkia. Jokaisen tulisi tunnistaa turvallisuusriskit ennakkoon. Tätä työtä tukee valtakunnallinen 112-päivä, jossa turvallisuustoimijat yhdessä kertovat kansalaisille arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista, vaarojen ennaltaehkäisystä sekä oikeista toimintatavoista hätätilanteen yllättäessä.

Lataa 112 Suomi-sovellus puhelimeesi ja saat käyttöösi monia turvallisuuttasi lisääviä toimintoja.
112 Suomi -sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä. 112 Suomi -sovelluksen lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaaratiedotteiden välittäminen.
112 Suomi on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi Android- ja iPhone-puhelimiin. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi myös Windows- ja Jolla-puhelimiin, mutta niissä sovellusta ei enää päivitetä.
Hätäkeskuslaitos on tehnyt 112 Suomi -sovelluksen yhteistyössä Digian kanssa. Digia Oyj on suomalainen tietotekniikkayritys, joka toimittaa tietojärjestelmiä muun muassa eri turvallisuusviranomaisille.

Tee turvallisuusteko
Sovelluksella on lähes 1,6 miljoonaa latausta. Apu on yhden painalluksen päässä.
Hädässä olijan pitää muistaa soittaa hätäpuhelu sovelluksen kautta. Tällöin soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä ja apua osataan lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä.

Apua eri tilanteisiin
112 Suomi -sovelluksen lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen. Sovellukseen on koottu seuraavat päivystysnumerot: Meripelastus, Tienkäyttäjän linja, Myrkytystietokeskus, Kansalaisneuvonta, MLL:n lasten ja nuorten puhelin, Ulkoministeriön päivystysnumero sekä Kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin.

Vältä vaaratilanteet
Viranomaisten välittämät vaaratiedotteet julkaistaan 112 Suomi -sovelluksen kautta lisäpalveluna viralliselle vaaratiedotejärjestelmälle. 112 Suomi -sovelluksella alueelliset vaaratiedotteet voidaan lähettää puhelimen sijaintitietoon perustuen.
Puhelinten omat käyttöjärjestelmät saattavat rajoittaa vaaratiedotteiden läpituloa. Ilmoitus voi jäädä tulematta esimerkiksi silloin, jos puhelin on virransäästötilassa tai paikannus ei ole jostain syystä onnistunut.
Hätäkeskuslaitos suosittelee lataamaan sovelluksen ja opastamaan sen käytössä varsinkin lapsia ja ikäihmisiä.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...