0

Kirjastokäynnit lisääntyivät Myllykosken ja Korian omatoimikirjastoissa

Kouvolan kirjastoihin tehtiin 701 504 käyntiä vuonna 2018. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 3,8 prosenttia. Kirjastokäynnit lisääntyivät eniten Myllykosken, Korian ja Jaalan omatoimikirjastoissa. Kouvolassa omatoimikirjastot ovat lisänneet kirjaston monipuolista käyttöä. Niitä käytetään lainauksen ohella kokoontumiseen, työskentelyyn ja lehtien ym. aineistojen lukemiseen paikan päällä.

Kokonaislainaus Kouvolan kirjastoissa oli 1 387 162. Laskua edellisvuoteen verrattuna oli 4,9 prosenttia. Valtakunnallinen trendi näkyy Kouvolan kirjastoissa. Muu kuin fyysisen aineiston lainaukseen liittyvä käyttö lisääntyy ja fyysisten aineistojen käyttö laskee. Lasten ja nuorten kirjalainaus ei kuitenkaan ole vähentynyt, mikä on merkittävää kouvolalaisten lasten lukutaidon edistämisen kannalta.

Osassa Kouvolan kirjastoja myös fyysisen aineiston lainausmäärä kasvoi. Esimerkiksi Korian kirjastossa, jossa omatoimiaika otettiin käyttöön syyskuussa 2018, koko vuoden lainausmäärä ehti kasvaa 7 prosenttia. Kirjaston tapahtumien osallistujamäärä oli 13 186. Määrässä oli jonkin verran laskua edellisvuoteen verrattuna. Pienentyneiden resurssien takia esimerkiksi alle kouluikäisiä laajasti kiinnostanut nukketeatterikiertue jouduttiin jättämään toteuttamatta.

E-lehti-palvelujen suosio kasvoi edelleen voimakkaasti. Kotimaisia sanomalehtiä sisältävän ePressin käyttö kasvoi 56 prosenttia. Aikakauslehtipalvelu eMagzia käytettiin 35 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

E-kirjojen lainaus kasvoi myös voimakkaasti. Lainamäärä kasvoi puolella verrattuna edelliseen vuoteen. Etenkin e-äänikirjojen lainaus suorastaan räjähti. Loppuvuodesta niitä lainattiin enemmän kuin e-kirjoja, vaikka niitä on kirjaston kokoelmassa vähemmän.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...