0

Hoitajamitoitus kertoo arvoista

Lähiaikoina olemme saaneet lukea todella ikäviä asioita ikääntyneiden ympärivuorokautisesta laitoshoidosta. Mylläkkä sai alkunsa, kun yksityisten hoivayritysten (kuten Esperi Care) palvelutoiminnassa ilmenneet räikeät laiminlyönnit nostivat keskusteluun vanhustenhoidon nykytilan. Tämä ei ole mikään uusi asia. Hoitohenkilökunta, palveluiden asiakkaat ja heidän omaisensa ovat jo vuosia nostaneet esiin näitä samoja ongelmia, joista nyt puhutaan. Itse kirjoitin Kouvolan Sanomiin 8.10.2016 Vanhukset ansaitsevat parempaa otsikoidun kirjoituksen. Huoli on edelleen sama, vanhukset ansaitsevat paljon parempaa!
On hyvä, että vanhusten hoidon nykytilasta puhutaan, harva on tämänhetkiseen tilanteeseen tyytyväinen. Pelkät puheet eivät kuitenkaan riitä vaan tarvitaan tekoja vanhustenhoidon puolesta.
SDP on jo vuosia ajanut sitovan hoitajamitoituksen kirjoittamista lakiin. Kokoomusta lukuun ottamatta kaikki muutkin hallituspuolueet ovat tulleet asiassa SDP:n linjoille. Miksi on erittäin oleellista puhua hoitajamitoituksesta silloin, kun puhutaan vanhuksen hyvästä hoidosta? Väännän nyt rautalangasta, jotta myös Kokoomuskin ymmärtäisi mitä mitoitukset konkreettisesti tarkoittavat. Mitoituksella 0,4 vanhus saa vuodepaikan ja ruoan. Mitoituksen ollessa 0,5 saadaan lisäksi jonkinlainen perushoito. Mikäli mitoitusta kasvatetaan lukemaan 0,65 niin vanhus saisi lisäksi ulkoilun ja viriketoiminnan. Vasta mitoituksen ollessa lähellä 0,8 voidaan puhua hyvästä perushoidosta ja yksilöllisestä elämästä! Mielestäni tämä kuvaa hyvin sitä, että hoitajamitoitus on varsin merkittävä asia puhuttaessa vanhuksen hyvästä hoidosta ja minimimitoitus tulee ehdottomasti kirjata lakiin. Keskeinen syy hoivayksiköissä ilmenneisiin ongelmiin on kuin onkin liian pien hoitajien määrä suhteessa hoidettaviin ja heidän hoidettavuuteen.
Sitovan hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on mahdollista vielä päättyvällä vaalikaudella. Muutamia päiviä sitten Suomen yrittäjien paneelissa SDP varapuheenjohtaja Sanna Marin kysyi tätä pääministeri Sipilältä. Sipilä tokaisi viitaten sosiaali- ja terveysvaliokuntaan: ”Siihen valiokuntaan en enää uskalla tuoda yhtään mitään”. Juha Sipilälle vanhusten hyvä ja inhimillinen hoito voi olla vitsailun paikka, mutta SDP:lle se ei sitä ole. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Hallitus ei nyt voi piiloutua aikataulujensa taakse. Tämä asia on hoidettava kuntoon!
Yhteiskunnan sivistystä mitataan sillä, miten se huolehtii ihmisistään, myös vanhuksista. Vanhukset tarvitsevat riittävästi käsipareja hoitamaan heitä. Vanhuksilla on oikeus hyvään, turvalliseen ja laadukkaaseen hoitoon ikääntyneiden ympärivuorokautisessa laitoshoidossa.

Paula Werning
sairaanhoitaja
Kouvolan kaupunginvaltuuston 1 vpj. (sd.)

Kommentteja aiheesta “Hoitajamitoitus kertoo arvoista

  • 5.2.2019 at 13:28
    Permalink

    Paljon on tehtävää ennen kuin vanhus saa hyvää hoitoa Kouvolassa. Se mistä ei ole nyt lainkaan puhuttu on ruuan laatu. Ruokalistan mukaan on mitätön ruoka kaupungin hoivakodeissa. Näyttää toivottomalle. Missä on proteiini, jota ikääntyvä tarvitsee? Toinen on soseutettu ruoka, joka on vedellä jatkettua litkua.
    Oletteko huomanneet kuinka omainen laihtuu silmissä, kun joutuu laitokseen? Sen jälkeen kuihtuu pois, koska liika laihtuminen johtaa kuolemaan. Tämä on ikävää tekstiä, mutta näin on.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...