0

Runsas lumisade lisää puiden lumikuormaa – sähkölaitokset pyytävät varautumaan sähkökatkoihin

Suomen yli liikkuu sunnuntain ja maanantain aikana matalapaine, johon liittyvästä sadealueesta saadaan varsinkin maan etelä- ja keskiosaan runsaasti lunta. Ajokeli voi olla paikoin erittäin huono.

Ilmatieteen laitoksen 31.1. tekemän ennusteen mukaan etelästä Suomen yli koilliseen kulkee sunnuntain ja maanantain aikana matalapaine. Matalapaineeseen liittyvä sadealue saapuu etelästä lounais- ja etelärannikolle lauantai-iltana ja leviää sunnuntain ja maanantain aikana Etelä-Lappiin asti. Sateet tulevat enimmäkseen lumena, mutta sunnuntaina lounais- ja etelärannikolla lämpötila nousee hieman nollan yläpuolelle, jolloin sade voi tulla vetenä tai räntänä.
Runsaimmillaan lumisade on sunnuntaiaamuyön ja -aamun aikana etelärannikolla ja maanantaiaamuna maan länsiosassa. Yhteensä lunta kertyy lauantai-illan ja maanantai-illan välillä maan etelä- ja keskiosassa tämän hetkisten ennusteiden mukaan 20–25 senttimetriä.
– Navakka itätuuli kinostaa lunta ja heikentää näkyvyyttä, minkä johdosta liikenneolosuhteet heikkenevät. Ajokeli on paikoin jopa erittäin huono, sanoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.
Maanantai-iltaan mennessä sadealue heikkenee ja liikkuu maan pohjoisosaan. Ensi viikko jatkuu enimmäkseen poutaisessa pakkassäässä.

Kymenlaakson Sähkö tiedottaa, että puihin on kertynyt runsaasti lumikuormaa ja tilanteeseen ei ole luvassa helpotusta lähipäivinä. Sunnuntain ja maanantain ennustettu runsas lumisade lisännee häiriöiden määrää sähkönjakelussa. Vikojen arvioidaan painottuvan jakelualueen itäosiin, Kouvola-Kotka linjan itäpuolelle, missä lumikuormaa on eniten.
Kymenlaakson Sähköverkko yhteistyökumppaneineen on varautunut tilanteeseen ja nostanut valmiustilaa muun muassa lisäämällä asentajien määrää. Myös ennakoivaa työtä on tehty ja lumikuormatilannetta on jo selvitetty muun muassa helikopterilentojen avulla.
Vikapaikoista pyydetään ilmoittamaan päivystysnumeroon 05 7780 222. Lisäksi muistutetaan, että sähkölinjoille kaatuneisiin puihin ei tule itse koskea eikä puita tule omatoimisesti ryhtyä poistamaan sähkölinjan päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

KSS Eergia tiedottaa, että ennakoivaa partiointia on järjestetty jo useamman viikon ajan ja linjoille vaarallisia puita on poistettu.
KSS Verkko Oy on nostanut viankorjausvalmiutta viikonlopun ajaksi. Useita työryhmiä on valmiina liikkumaan erikoiskalustolla mahdollisille vikapaikoille. Lisäksi helikopteri lähtee maanantaina sään salliessa tarkistamaan linjoja.
Asiakkaita pyydetään varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin. Sähkökatkojen korjausaika on normaalia pitempi, koska liikkuminen maastossa on hankalaa suuren lumimäärän vuoksi.
Tieto mahdollisesta vikapaikasta on tärkeä korjaajille. Jos vikapaikka on tiedossa, KSS Energian alueella vikapäivystysnumeroon 05 885 1800.
Asiakkaat ja maanomistajat voivat parhaalla tavalla avustaa vikojen korjaajia jättämällä yksityisteiden puomit auki, jotta viankorjaajat pääsevät vaivatta liikkumaan vikakohteisiin.

Jakelualueen sähkönjakelun tilannetta voi seurata reaaliajassa verkkosivuilla
www.ksoy.fi/hairiokartta
www.kssenergia.fi etusivulta kohdasta ”Palvelukeskeytykset Häiriöt kartalla”.

Viikon kysymys

Kouvolan kaupungilla on isot säästöpaineet. Kumpi olisi parempi tapa säästää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...