0

Yhteinen päämäärä: elinvoimainen Kouvola ja hyvinvoivat kuntalaiset

Elätkö sinä sellaista elämää kuin haluat? Elätkö menneessä tai kenties tulevaisuudessa? Vai kuulutko niihin onnekkaisiin, jotka osaavat nauttia juuri meneillään olevasta hetkestä? Vuoden vaihtuminen tuo mukanaan ajatuksen uudesta alusta, jolloin moni miettii elämäänsä tavallista tarkemmin. Tekee ehkä lupauksia itselleen ja asettaa tavoitteita lähitulevaisuuteen tai jopa vuosien päähän. On hienoa, jos ihminen löytää itselleen päämäärän, jota kohti kulkea. Sen ei välttämättä tarvitse olla mitään suurta, ihmeellistä tai erikoista. Ehkä päämääränä voisi olla se, että pyrkii elämään mahdollisimman oman näköistä elämää ulkopuolelta tulevista odotuksista ja paineista huolimatta. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta lähemmin tarkasteltuna se on kaikkea muuta.
Meitä kohtaan on paljon odotuksia.

Peruskoulun päättäviltä nuorilta odotetaan, että he löytävät jatko-opiskelupaikan. Jatko-opiskelut päättäviltä nuorilta odotetaan, että he löytävät työpaikan. Ilman parisuhdetta olevilta ihmisiltä odotetaan, että he löytävät puolison ja perustavat perheen. Perheellisiltä odotetaan, että he löytävät tasapainon työelämän ja perhe-elämän kesken. Eläkeikää lähestyviltä työntekijöiltä odotetaan, että he jaksavat työssään sinne eläkeikään asti ja mielellään sen ylikin. Ikäihmisiltä odotetaan, että he pysyvät paitsi terveinä ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään, niin myös mukana yhteiskunnan kehityksessä omaksumalla sähköiset palvelut esimerkiksi terveydenhuollossa ja pankkiasioinnissa.

Kuten edellisestä huomaa, niin yhteiskunta odottaa meiltä paljon. Vaikka monilta osin omat toiveemme olisivatkin odotusten mukaisia, niin aina ei tie kulje sitä suorinta reittiä pitkin. Yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tehtävistä onkin tukea ihmisiä eri elämänvaiheissa ja odottamattomissakin elämäntilanteissa, kuten esimerkiksi työttömyyden tai sairauden kohdatessa. Heikossa asemassa oleva ihminen tarvitsee apua. Jos yhteiskunta odottaa meiltä paljon, niin yhtä lailla meillä on veronmaksajina oikeus odottaa palveluja, joilla varmistetaan, että sairas saa hoitoa ja työtön saa tukea niin taloudellisessa mielessä kuin muutenkin. Päättäjien on toimillaan varmistettava, että kehitys yhteiskunnassamme kulkee oikeaan suuntaan. Tällä hetkellä suunta on valtakunnan tasolla pahasti hukassa.

Moni varmasti mielessään ajattelee, että niin taitaa suunta olla hukassa kunnallistasollakin. Ikävä tosiasiahan on, että Kouvolan talous on luisunut pahaan alamäkeen. Kunnallisverotulot jäivät vuonna 2018 kauas siitä mitä oli arvioitu ja samaan aikaan menot erityisesti terveydenhuollossa jatkoivat kasvuaan. Kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuun kokouksessa talousarvion vuodelle 2019 ja taloussuunnitelman vuosille 2019-2021. Tulevina vuosina säästetään, mutta myös investoidaan muun muassa koulujen rakentamiseen. Talouden suunta on saatava muuttumaan ja se edellyttää monenlaisia toimenpiteitä. Myös sellaisia, jotka valitettavasti jollain tapaa näkyvät kuntalaisten arjessa negatiivisellakin tavalla.

Me luottamushenkilöt pyrimme toimimaan kuntalaisten odotusten mukaisesti. Aina se ei onnistu. Joskus on tilanteita, jolloin huonoista vaihtoehdoista on valittava vähiten huono. Sen uskallan kuitenkin luvata, että meillä päättäjillä on selkeä, yhteinen päämäärä: elinvoimainen Kouvola ja hyvinvoivat kuntalaiset.

Sanna Tähtinen
Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Kommentteja aiheesta “Yhteinen päämäärä: elinvoimainen Kouvola ja hyvinvoivat kuntalaiset

  • 30.1.2019 at 09:29
    Permalink

    Elän menneessä ja hyvin pärjään. Some ja sote ovat jonnin joutavaa alakulttuuria. 2000-luvun nuoriso ei osaa pukeutua sään mukaan eikä omaa kaikkia kansalaistaitoja kuten polkupyörällä ajoa. Mistä yhteiskunnasta ovat risoihin farkkuihin pukeutujat?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...