0

Viikon kysymys: Vanhustenhoidon laatu puhuttaa – Hoidetaanko vanhuksia huonosti?

Vanhusten hoitamisen laadusta puhutaan parhaillaan vilkkaasti. Julkisuudessa kerrotaan muun muassa, että hoitohenkilökuntaa on liian vähän, osaa heistä työ ei kiinnosta ja vanhukset kärsivät. Kerrotaan, että pahimmissa tapauksissa laitoksissa asuvat ikäihmiset saavat liian vähän ruokaa, heidän hygieniastaan ei huolehdita ja heillä on liian vähän sosiaalisia kontakteja.

Ovatko nämä tarinat koko totuus vanhustenhoidon nykytilasta vai pelkkiä uutisoinnin ääripäitä? Hoidetaanko vanhuksia huonosti? Vastaa kyselyymme, kommentoi ja kerro tarinoita myös kolikon kääntöpuolelta. Kaikki tuskin ovat tyytymättömiä iäkkäiden läheistensä hoitoon.

Hoidetaanko vanhuksia mielestäsi huonosti?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

5 kommenttia aiheesta “Viikon kysymys: Vanhustenhoidon laatu puhuttaa – Hoidetaanko vanhuksia huonosti?

 • 23.1.2019 at 22:53
  Permalink

  Vanhusten hoidosta voidaan tinkiä loputtomasti, mutta maahan tulleiden tukien ja avustusten tarkistamisesta ei saa edes puhua.

 • 25.1.2019 at 11:16
  Permalink

  Ikävää on silloin, kun tarvitsisi huolenpitoa, sitä ei näköjään saa. Kovat on arvot. Sanattomaksi vetää.

 • 25.1.2019 at 12:56
  Permalink

  Kun kirjoitetaan, että osaa hoitajista ei työ kiinnosta, niin kyseessä mahtaa olla hyvin pieni osa. Kokemukseni mukaan hoitajat pyrkivät tekemään työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Aina eivät vaan resurssit riitä.
  Yleensäkin palaute kuuluisi antaa suoraan ylemmälle taholle, hoitotyön vastaavalle, koska hoitajille palautteen antaminen ja pahimmillaan kiukuttelu, jää useimmiten lähiesimiestasolle. Yksinkertaisesti välissä on niin monta porrasta, että valitus hukkuu matkalla ja huolimatta hienoista kehityssuunnitelmista paperilla, toimivat muutokset (lue: henkilöstön lisääminen), ei kuulu näihin suunnitelmiin.
  Päinvastoin, kun potilastilanne hetkeksi rauhoittuu, vähennetään resursseja ja taas jäävät ne ”ei kiireelliset” asiat, joilla on usein kuitenkin suuri merkitys potilaalle, hoitamatta.
  Kotona asuville ikäihmisille on sosiaalista toimintaa tarjolla esimerkiksi päiväkeskusten muodossa. Osalle on vain kynnys lähteä korkea, tai kuljetusten aikataulu liian aikainen aamuisin, että yksin saisi valmisteltua lähdön.
  Tähänkin kun vähän panostettaisiin järkevämmin ajattelematta pelkkiä kustannuksia, niin varmasti saataisiin tyydyttäviä ratkaisuja aikaan ja päiväkeskustoimintaan enemmän mukaantulijoita.
  Kun vielä ajatellaan, että suuret ikäluokat ovat näinä aikoina tulossa siihen ikään, että avuntarve tulee kasvamaan terveydenhoidossa yleensä ja etenkin kotihoidossa, olisi varmaan syytä alkaa jo varautumaan asiaan.
  Rahaa tuntuu kyllä löytyvän tietotekniikkaan ja ohjelmistoihin, mutta ei ihmisille. Kun raha ratkaisee, inhimillisyys katoaa.

 • 26.1.2019 at 11:17
  Permalink

  Kaikki kolme tytärtäni kouluttautuivat aikoinaan sosiaali- ja terveysalan ammatteihin, nyt ovat eläkeiän kynnyksellä. Heidän kauttaan olen seurannut kehitystä. Hyvin muistan myös ajan, jolloin kunnallis- ja vanhainkodit olivat ainoa laitosmuoto vanhoille ihmisille.

  Suuret ikäluokat valittavat, kuinka heidän äitejään ja isiään hoidetaan huonosti isommissa ja pienemmissä liikeyrityksissä. Jonkun äidillä on kynsien alla likaa ja vähän muissakin paikoissa. Tälle valittajalle suosittelisin kynsisaksien ottamista mukaan, kun ensi kerran lähtee huomioimaan puutoksia hoidossa. Olen ikäni katunut sitä, etten leikannut äitini pitkiä kynsiä syksyllä 1976 eräänä torstai-iltana, kun perjantaiaamuna olin lähdössä ulkomaan työmatkalle. Sunnuntai-iltana palatessani se oli liian myöhäistä.

  Nyt olen itse vanha ja suren myöhempien sukupolvien kohtaloa. Perhesiteitä ei enää synny, kun ihmiset haluavat elää yksin, ilman lapsia. Näin kansat hiipuvat ja katoavat historian hämäryyteen.
  Muutos olikin todella suuri vuoden takaiseen verrattuna. Kaikki on nyt tietokoneen armottomissa käsissä. Sydänfilmi ei mennyt lääkärille uudelle terveysasemalle, kuten piti. Paperille präntättiin, että epänormaali ECG. Siihen lääkäri ei puuttunut, mutta olin huonokuuloisena kuulevinani, että ei hoidettavissa? Laboratoriokokeiden tuloksissa oli sitten hoidettavaakin ja kontrolli olisi muutaman viikon päästä. Mutta missä? Tietysti missä tahansa Kymenlaakson alueella, mutta vain arkipäivisin. Kone printtasi ajaksi sunnuntaiaamun kello 08.00??? Niin aikaisin, ettei julkinen liikenne ole vielä herännyt? Mutta mihin pyytäisi taksimiehen ajamaan? Velipojan kanssa kyseltiin HUSsistakin, mutta vierasmaakuntalaiselle ei tullut apua?

  Kirjekuoren päällä lähettäjä oli Ratamo, lähettäjä oli terveysaseman sijaan sairaala, missä olen infarktin jälkeen käynyt muutaman vuoden ajan. HUSin teksti oli tosi pientä ja yhdessä pötkössä, vaikka paperia oli koko sivu käytettävissä.

 • 27.1.2019 at 10:34
  Permalink

  Tutkimus Jyväskylä : Yksinasuvien 16 dementoituneen eläkeläisen arkea: kaikilla asukkailla oli muistitoiminnot heikentyneet huomattavasti.
  Pukeutuminen onnistui kolmella, kun avustettiin ja etsittiin vaatteet, muut asukkaista eivät kyenneet itsenäisesti pukeutumaan. Asukkaista kolme pystyi peseytymään itsenäisesti, muiden pesut hoitivat hoitajat. Asukkaista kolme pystyi hoitamaan vessassa käynnin itsenäisesti, muut käyttivät vaippoja.
  Asukkaista viisi pystyi syömään itse, kun ruoka oli laitettu asukkaiden eteen, muut jouduttiin syöttämään. Kaikkien lääkkeet antoi hoitaja. Asukkaista kahdeksan pystyi itsenäisesti kävelemään ulkona, muut tuettuna (rollaattori, pyörätuoli). Suurin osa asukkaista heräsi yöllä ja lähti kävelemään. Tunnistamisen vaikeus aiheutti vaikeuksia päivittäisissä toiminnoissa, muun muassa ympäristössä liikkumisessa, kodin tunnistamisessa tai vessan löytämisessä.
  Dementoituneen asukkaan käyttäytymistä kuvasi usein levottomuus. Osalla levottomuus ilmeni fyysisenä rauhattomana toimintana kuten jatkuvana kävelynä tai touhuamisena. Tekemisen ymmärtämättömyyden ja muistamattomuuden vuoksi siihen saattoi liittyä vaaratilanteita.
  Jos asukas lähtee yksin kävelemään metsään (maaseudulla) ja hänet löydetään elävänä, hänen pistetilinsä tulee täyteen, jolloin hän pääsee tehostetun palvelun asuntoon.
  Kuuluuko dementoituneiden asukkaiden olla yksin kotona, missä kodinhoitajat käyvät 2–3 kertaa vuorokaudessa. Asukas on henkisesti ja fyysisesti 2–3-vuotiaan tasolla. Jätätkö lapsesi moneksi tunniksi tai yöksi yksin kotiin? Eikös sitä sanota heitteillejätöksi?
  Meillä on lastensuojelulaki ja eläintensuojelulaki, mutta meillä ei ole vanhustensuojelulakia, sellainen on saatava. Nyt on trendinä lopettaa vuodeosastot ja vähentää tehostetun palvelun asuntoja ja siirtää vanhukset kotihoitoon.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...