0

Hoitotahto kertoo, kuinka haluat itseäsi hoidettavan – Se kannattaa tehdä nuorena ja terveenä

Hoitotahdolla kerrotaan omaa hoitoa ja hoivaa koskeva tahto ennakkoon siltä varalta, ettei sitä myöhemmin sairauden tai muun syyn vuoksi pysty itse ilmaisemaan. Hoitotahto vähentää omaisten epätietoisuutta sekä ahdistusta hoitoratkaisuissa ja helpottaa myös lääkäreiden työtä.

Pätevän hoitotahdon tekeminen edellyttää, että tekijä ymmärtää riittävällä tavalla hoitotahdon merkityksen ja sisällön. Hoitotahdon voi tehdä jo nuorena ja terveenä. Siinä voi esimerkiksi määrätä, ettei halua olla keinotekoisesti hengissä koneiden avulla, kertoa haluaako elvytystä onnettomuudessa, antaako kehonsa kokeellisiin hoitoihin tai elimensä luovutukseen.

Hoitotahdon sisällön saa sen kirjoittaja vapaasti valita. Parhaimmillaan se on henkilön omalla tyylillään laatima kertomus hoitoon liittyvistä toiveista. Lyhimmillään hoitotahto voi olla valmiiseen, allekirjoitettuun hoitotahtolomakkeeseen tehty merkintä, joka ilmaisee toiveen olla pidentämättä elämää yllä tilanteessa, jossa toivoa paranemisesta ei ole. Hoitotahto kannattaa laatia aina kirjallisena, vaikka myös suullisesti ilmaistu tahto on pätevä. Kirjallinen lomake on helpompi osoittaa oikeaksi ja virhetulkintojen riski on pienempi. Hoitotahdosta on kuitenkin syytä kertoa myös läheisille ja omalle hoitavalle lääkärille. Kirjallinen hoitotahto kannattaa liittää potilasasiakirjoihin sekä sähköiseen potilastietokantaan.

Hoitotahto on voimassa vain silloin, kun potilas ei itse pysty tekemään omaa hoitoaan koskevia päätöksiä. Hoitotahto on tarkoitettu hoito-ohjeeksi pitkäaikaisissa sairauksissa, joissa paranemisen toivo on mennyt. Hoitotahtoon on hyvä kirjata, että se koskee vain tilanteita, joissa toimenpiteillä ainoastaan pystyttäisiin pidentämään kärsivän potilaan elämää. Sitä ei sovelleta, jos esimerkiksi joutuu tajuttomana sairaalaan äkillisen sairauden tai tapaturman vuoksi, joista toipuminen on mahdollista.
Hoitotahtolomakkeen voi tulostaa esimerkiksi Muistiliiton tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta.

Lue torstain 24.1. lehdestä lisää, miten vanhuuden päiviin kannattaa varautua. Esimerkiksi omaisuuden hoidosta on syytä tehdä valtakirja terveenä ja hyvissä voimissa.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...