0

Matti Punttila kokoaa aineistoa vanhan Sippolan pitäjän perinteistä

Vajaat kolme vuotta sitten Sippolan sanat -nimisen murresanakirjan julkaissut Matti Punttila on koonnut aineistoa vanhan Sippolan pitäjän muustakin perinteestä. Eri arkistoista (muun muassa Kansanrunousarkistosta ja Kotimaisten kielten keskuksen arkistoista), kirjallisuudesta, kyselyistä ja haastatteluista on löytynyt runsaasti mielenkiintoisia tarinoita, satuja, kaskuja, taikoja ja enteitä, samoin arvoituksia, sananparsia, loruja, runoja, lauluja jne. Vanhimmat löydetyt muistiinpanot ovat lähes kahden sadan vuoden takaa.

Perinneaines julkaistaan kirjana, joka ilmestyy Myllykosken seudun kotiseutuyhdistyksen tämän vuoden julkaisuohjelmassa. Perinnekirjaa varten on saatu arvokasta aineistoa jo useilta vanhan Sippolan alueella asuvilta tai siellä asuneilta miehiltä ja naisilta, mutta lisääkin kaivataan, etenkin Sippolan itäisistä kylistä.

Punttila toivoo saavansa myös uudempaa aineistoa. Esimerkiksi kaskuja ja vitsejähän syntyy jatkuvasti, samoin erilaisia eri tilanteisiin käyviä loruja, hokuja ja sanontoja. Ne voivat olla rohkeitakin. Tutkija toivoo saavansa lisätietoja myös muun muassa pelättävistä paikoista, kummituksista, piruista, parantajista, tietäjistä, kylähulluista, voimamiehistä yms.

Aineistoa voi lähettää Matti Punttilalle helmikuun loppuun asti postitse, sähköpostitse tai puhelimitse. Parhaat vastaajat palkitaan perinnekirjalla.

Matti Punttila
os. Raiviosuonrinne 3 A 6, 01620 Vantaa
sähköposti: matti.punttila@luukku.com
puh. 0400 130 472, 0400 130 471

Kommentteja aiheesta “Matti Punttila kokoaa aineistoa vanhan Sippolan pitäjän perinteistä

  • 20.1.2019 at 06:31
    Permalink

    Rakennuksista ja niihin liittyvistä sanonnoista/nimityksistä: Liikkalan myllyn muistan aina lettujauhotehtaana. Inkeroisten ampumamaja on syntymäkotini. Sen historiaa löytyy sekä Miä oon inksast että omalta Facebook-sivulta. Varsinkin laturetket kulkivat sen kautta. Piikkirykmentin muistokivi on pihalla.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...