0

Kun kaupunki on kymmenvuotias

Uusi Kouvolan kaupunki syntyi heti vuoden 2009 alkupäivänä eli tästä iloisesta (perhe)tapahtumasta on kulunut tasan kymmenen vuotta. Kaikkihan vielä muistavat tuon kivuttoman synnytyksen, jossa vanha Kouvola, Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kuusankoski ja Valkeala yhdistyivät muodostaen uuden, valtaosan Pohjois-Kymenlaaksosta kattavan kaupungin. Sen yllätyksettömäksi nimeksi tuli keskuspaikkansa mukaan Kouvola.

Kouvolan kaupunki juhlii merkkipäiväänsä pitkin vuotta. Erilaisia tapahtumia, muisteluksia ja seminaareja on siis tulossa. Toivottavasti myös tavalliset kaupunkilaiset pääsevät osallisiksi eri tilaisuuksista. Kouvolahan on näkyvästi esillä myös kesän asuntomessukohteena, jonka järjestäminen on oivallinen synttärilahja. Listalla on myös muita vakiintuneita ja uusiakin tapahtumia, jotka vahvistavat Kouvolan asemaa kartalla ja tietoisuudessa.

Meillä on siis yksi yhteinen kaupunki, mutta olemmeko kaikki kouvolalaisia? Koko tämän kymmenen vuoden lapsuusvaihe ei ole sujunut aivan ongelmitta. Organisaatiokin tuntee samanlaisia kasvukipuja, uhmaikineen, levottomuuksineen kuin ihmislapsikin.

Ns. kyläpolitikointia on pyritty tietoisesti välttämään. Varsinaista riitelyä eri kaupunginosien tai alueiden välillä ei ole ollut, mutta pientä piikittelyä kylläkin. Edelleen pohdiskellaan, mikä noista yhdistämiskunnista olisi pärjännyt omillaan vielä 2010-luvulla ja mitkä alueet ovat päässeet elämään ”siivellä”. Nuo spekulaatiot ovat turhia, sillä ympäröivä maailma on muuttunut rajustikin tämän kymmenen vuoden aikana.

Kouvola on siis vielä parhaassa lapsuusiässä. Tosin nykyään kehitys etenee niin kovaa vauhtia, että klassiset määritelmät eri ikäkausista eivät pidä paikkaansa. Seuraavana ovat levottomat teinivuodet. Ja jos jonkun mielestä Kouvola pääsi ensimmäiset vuotensa ilman uhmaikää tai edessä olevaa murrosikää, sekin kausi kyllä tulee joko 15-vuotiaana, kaksikymppisenä tai jopa keski-iässä eri villityksineen. Olisiko seuraavat lähivuodet paras hetki ottaa vastaan nämä kasvatukselliset haasteet?
Kymmenvuotiaskin joutuu kohtaamaan elämän kaikessa raadollisuudessaan. Kouvolan suurin ongelma on väestökato sekä porukan ikääntyminen.
Nyt meidän kaikkien on huolehdittava, ettei kymmenvuotias päivänsankari jää yksin murheineen seniorikansalaisten menoa ihmettelemään.
Onko Kouvola nyt juhlavuonna täältä lähtöisen olevan lauluntekijän Tuure Kilpeläisen sanojen mukainen:

”Kun mies on kymmenvuotias sen hiukset heiluu tuulessa, on nukkaisilla poskillaan
räkää sekä raparperipiirasta. Sen pyörät pyörii eteen päin, se elää vailla kuolemaa, sen rintaan mahtuu kokonainen riemu Armadan.”

Käykö sanojen miehen tilalle kaupunki? Tuulistakin on ollut ja poskiltakin löytyy kaikenlaista. Kouvolalla ei oikeastaan ole ollut lapasuusvuosia ollenkaan. Ilmeisesti perustamisesta johtuen kaupunki on ollut ns. pikku-vanha koko tähänastisen ikänsä. Ei sentään kuolleena syntynyt.

Pentti Salin

Viikon kysymys

Koronarajoitukset hellittävät. Kiinnostavat paikalliset kesätapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...