0

10 vuotta Kouvolaa – Koko Kouvola huomioon tasapuolisesti

Nyky-Kouvolassa on eletty 10 vuotta. Keskilaakso kysyi eteläisen Kouvolan vaikuttajilta suur-Kouvolasta ja millainen olisi viihtyisä Kouvola.

Kuntaliittymään liittyi paljon sellaista mistä ei ikinä ole saatu selvitystä. Suurin hyötyjä konsultti Riepula suurineen palkkioineen. Itse ihmettelin ja toin esille, että miksi on niin hirveä kiire tehdä suur-Kouvola. No sehän oli silloin valtaa pitävien politiikkojen intohimo päästä keikaroimaan suuren kaupungin mahtipaikoille. Moni asia jäi tutkimatta ja selvittämättä kuten mitä suurkunta tuo kaupungin hallintoon ja terveyspalveluihin. Nämä kaikki tulikin sitten vastaan ”yllätyksenä” mistä, onneksi, moni kuntaliittymää harkitseva kunta otti opiksi ja selvittivät ilman kiirettä ja julkisia paineita vaikeudet.
Itse olin kuntaliittymän kannalla, mutta en tällä tavoin. Eräskin kunta äänesti niin kauan, että saatiin oikea tulos. Ei ole jälkiviisautta sekään, kun totesin, ettei suurkaupungin johtaja ja muut johtohenkilöt tule työskentelemään pienkaupungin palkalla vaan ansiotaso ja henkilömäärä päällikkötasosta ylös päin tulee lisääntymään.
Entä jos liittymää ei olisi tehty. Valkeala pärjäisi omillaan, suuret varuskunnat Vekara ja Utti lentokenttineen samoin Kuusankoski UPM, sairaala, kauppakeskus Veturi. Entäpä Elimäki – mitä ilmeiemmin olisi pärjännyt omillaan. Anjalankoski siinä ja siinä Myllykoski Oy:n lopetettu, mutta ilmeisesti sen tilalle olisi saatu korvaavaa teollisuutta. Jaalasta en tiedä olisiko kesäasukaspaikkana pärjännyt.
Suurin häviäjä olisi ollut Kouvola! Siltä asuintontti ja maa-ala likimain käytetty, virastot muuttaneet pois eikä teollisuutta, vain kauppoja ja muutama ravintola. Nyt Kouvolassa olisi rautatieasema ratapihoineen hyppyrimäet, kirjasto, pari uimahallia. Ei olisi kävelykatua, ei keskitettyä ylisuurta kaupunkiorganisaatiota, ei sairaalaa, ei ostoskeskusta eikä Kymijokea, ei varuskuntia eikä paljon muutakaan. Eli ketä ja mitä varten suur-Kouvola perustettiinkaan, ei valitettavasti koko kuuden kunnan hyvin voinnin tarpeisiin.

Millainen olisi Kouvola missä viihtyisi? No ensiksi pitää saada vanhat jääräpolitiikot, jotka työntävät itsensä joka tehtävään pois kuvioista. Kaupungin päällekkäiset johtaja-/päällikkömäärä saatava vastaamaan tehtäviä eli päättökset saatava toimiviksi ilman byrokratiaa.
Alettava elämään investoinneissa käytettävissä olevan rahamäärän mukaan eikä minkään ahaa heureka -kuvitusmaailmassa.
Näin saataisiin kaupungin taholta asiat tasapainoiseksi, minkä jälkeen voidaankin aloittaa koko suur-Kouvolan alueiden tasapuolinen huomioiminen ja takertua hyvissä ajoin muun muassa korjausrakentamiseen ennen kuin on myöhäistä. Uskoisin pikku hiljaa Kouvolan yhtenäistyvän ja vanhan ”kuntapolikoinnin” loppuvan.

Juha Raippo

Viikon kysymys

Kutsuuko sohva ja MM-hiihdot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...