0

Omaishoito on ympärivuorokautista työtä – Omaishoitajien jaksamisesta pitää huolehtia

Omaishoito on ympärivuorokautista työtä, josta on vaikea päästä vapaalle edes päiväksi tai pariksi. Monet läheistään hoitavat eivät edes pidä itseään omaishoitajina eivätkä hae heille kuuluvaa apua tai tukea.
– Suurin haasteemme on tosiaan se, että ihmiset eivät tiedosta olevansa omaishoitajia. Usein vain keskitytään hoitamaan, ja apu jää hakematta. Siksi on tärkeää järjestää neuvontaa ja vertaistukea, sanoo Sirpa Kristeri Kymenlaakson Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä.
Kristerin mielestä ihmisiä on rohkaistava hakemaan heille kuuluvaa tukea.
Niin hoitajat kuin hoidettavatkin saivat virkistystä ja juttuseuraa Kymenlaakson paikallisyhdistyksen järjestämässä joulujuhlassa Inkeroisten Lounaskahvilassa. Jouluaterian lomassa kuultiin Kirsi Ukkosen, Markku Seppälän ja seurakunnan nuorten lauluryhmän musiikkia.
– Tilaisuuden tarjosivat Myllykosken yhteiskoulun oppilaat taksvärkkikeräyksensä tuotolla, Sirpa Kristeri kiittelee.

Moni läheistään hoitava eristäytyy sosiaalisesta elämästä ja ehkä jopa arastelee ottaa yhteyttä kodin ulkopuolelle.
– Hoidettavalla on usein vielä vähäisemmät kontaktit, huomauttaa Kristeri.
Ensimmäinen yhteydenotto vaikkapa juuri Kymenlaakson Omaishoitajiin ja Läheisiin saattaa vaatia aikamoisen kynnyksen ylittämistä.
– Liikkeelle päästään kuitenkin helposti, yhdellä puhelinsoitolla. Teemme myös maksuttomia kotikäyntejä, joiden puitteissa voidaan kartoittaa avun tarvetta.
On tärkeää, että omaishoitaja pitää itsestään huolta.
– Tarjolla on virkistystä, kuten retkiä, teatterikäyntejä ja muita tapahtumia. Ohjaamme myös kuntouttavaan toimintaan ja kursseille.

OmaisOiva-toiminta tukee omaishoitajan jaksamista. Veikkausvaroista tukensa saava hanke on pysyvän rahoituksen piirissä, mikä auttaa suunnittelemaan pitkäjänteisempää toimintaa.
– OmaisOiva on lajissaan ensimmäinen hanke. Olemme huomanneet, että sille on selvästi tarvetta, sanoo Sirpa Kristeri.
Säännöllisesti kokoontuvissa ryhmissä voi jakaa kokemuksia ja saada vinkkejä hoidon järjestämiseen. Avoimissa tilaisuuksissa tarjoutuu puolestaan mahdollisuus tutustua niin omaishoitajiin kuin paikallisyhdistyksen toimintaankin.
Ryhmämuotoinen Ovet-valmennus perehdyttää moniin tärkeisiin asioihin.
– Valmennus avaa ovia omaishoitajuuteen, yhteiskunnan palveluihin, hoivatyöhön ja avustamiseen sekä omaishoitajan voimavaroihin.

Viikon kysymys

Missä kunnossa tiet ovat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä