0

Puolet lääkepakkauksista tehty Inkeroisten Kartonkitehtaan kartongista

Harva tulee apteekissa käydessään ajatelleeksi, että noin puolet pakkausten kartongista on lähtöisin Inkeroisten Kartonkitehtaalta. Myös elintarvikkeista merkittävä osa on pakattu paikalliseen kartonkiin. Päivittäistavarakaupoista eniten meidän kartonkia on Lidlissä, kun Saksa on merkittävä elintarvikekartongin käyttäjä, kertoo Inkeroisten Kartonkitehtaan johtaja Antti Veitola.
Veitola uskoo vahvasti suomalaiseen metsään, metsäteollisuuteen ja työhön.
– Metsä on Suomen kulta eikä metsäteollisuus ole mikään auringonlaskun ala. Ja kartonki on tulevaisuuden tuote. Kartongin käyttö lisääntyy, mutta myös toimijoiden määrä kasvaa. Inkeroisten Kartonkitehdas on vakiintunut toimija. Tambrite on edelleen Euroopan tunnetuin lääke- ja elintarvikekartonki.
– Meidän tavoitteemme on palvella mahdollisimman hyvin asiakkaitamme. Koko palveluketju pitää olla kunnossa. Ei riitä, että on hyvä tuote. Asiakkaat arvostavat tarkkoja ja täsmällisiä toimituksia, kun varastot ovat pieniä.
Paperitehtaiden muuttamista kartonkitehtaiksi, kuten on tehty muun muassa Varkaudessa, Veitola pitää mahdollisena, mutta markkinoiden löytäminen on haastavampaa.
– Puupohjaisia tuotteita kehitetään koko ajan. Ensimmäiset tuotteet tehtiin yli sata vuotta sitten. Puusta pystytään tekemään monenlaista, kunhan kustannustehokkuus löydetään.
Veitola mainitsee esimerkiksi sellofaanin tuotteena, joka on säilyttänyt suosionsa vuosikymmeniä.
Antti Veitola sanoo realistisesti, että kartonki ei voi kuitenkaan kokonaan korvata muovituotteita.
– Kierrättämiseen tarvitsee kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota. Paperia ja kartonkia on helpompi kierrättää kuin muovia. Muovia ei ole myöskään aina käytetty vastuullisesti. Suomi on Euroopan kärkipäätä raaka-aineen kierrätyksessä.

Antti Veitola aloitti syksyllä 53 vuotta toimineen Inkeroisten Kartonkitehtaan johtajana.
– Tulin Inkeroisten Kartonkitehtaalle vuonna 2007 tekniseksi päälliköksi ja vuodesta 2009 lähtien olen vastannut tuotannosta. Taisto Nevalaisen eläköityessä tehtaan johtajaksi hakeminen oli looginen jatkumo omalle uralle.
Veitolalle metsäteollisuuden eri tehtävät ovat tuttuja. Hän tuumii, että ainoastaan myyntityö on jäänyt tekemättä.
Uusi johtaja pitää Inkeroisten Kartonkitehdasta hyvin johdettuna ja ammattitaitoisena organisaationa.
– Työntekijät suhtautuvat erittäin myönteisesti toimintojen kehittämiseen. Toimenkuvat ovat laajentuneet – koneista ja laadusta huolehditaan. Turvallisuudessa valmennamme toinen toisiamme. Tehdasintegraatti on tapaturmien ehkäisyssä edelläkävijä.
Inkeroisten Kartonkitehtaan kustannustehokkuus on mahdollistanut myös investointeja.
– Uusi arkittamo on lähtenyt hyvin käyntiin ja kuukausittain olemme tehneet ennätyksiä.

Veitola suhtautuu luottavaisesti Stora Enson Anjalankosken tehtaiden lähitulevaisuuteen.
– Inkeroisten Kartonkitehdas ja Anjalan Paperitehdas ovat yhdessä tehokas integraatti, josta kummallekin tehtaalle on hyötyä. Olemme kuin kivijalkakauppa, jolla on erikoistuotteet.
Stora Enson Anjalankosken tehtaat on merkittävä toimija myös puukaupassa. Integraatti käyttää yli miljoona kuutiota kuusikuitupuuta vuodessa.
– Suomessa riittää metsää ja täällä on maailman paras korjuujärjestelmä. Viime talvi oli vaikea, mutta silloinkin puuhuolto toimi.

Viikon kysymys

Missä kunnossa tiet ovat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä