0

Kouvola-ajon voittaja Jamie Hyneman on kimppahevonen

Hevosten kimppaomistaminen on vahvasti tätä päivää. Ravihevosen omistaminen on pitkäjänteistä hommaa. Kasvatetaan, treenataan, jännitetään, huilataan ja toivutaan, niin kuin huippu-urheilussa kuuluukin. Monen monta hetkeä koetaan tunnepitoisessa raviurheilussa. Kimppaomistaminen on parhaimmillaan matala kynnys päästä innostumaan raviurheilusta, eikä tarvitse olla lajin asiantuntija. Yhdessä muiden omistajien kanssa vastoinkäymiset on helpompi kestää niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Ja auta armias sitä riemua, kun se onnistumisen päivä koittaa…

Team Hyneman on kokenut ”melkein kaikki” tuntemukset omistamansa Jamie Hynemanin kanssa. Hevosen nuoruuden karikoista on selviydytty ja ensimmäinen suurkilpailuvoitto näki päivän, kun Jamie Hyneman voitti Kouvola-ajon. Eikä vaan se voitto vaan ylivoimainen voitto.
Jamie Hyneman, tutummin Sami, on puhdas ummeljokelainen lämminverinen. Se syntyi Jenni Isokäännän tallissa kuusi ja puoli vuotta sitten.
– Varsan lempinimi oli Sami heti alusta alkaen, Isokääntä kertoo.
– Poikani, Mico, oli televisiosarja Myytin Murtajien innokas fani ja varsan nimi napattiin sieltä.
Isokääntä halusi koota hevosen ympärille kimpan ja keräsi mukaan ystävänsä, Sari Suoknuutin Kouvolasta sekä Rauno Tikkalan Kuusankoskelta. Sami vietti kesälaitumen Elimäellä ja siirtyi puolitoista vuotiaana Marko Redsvenin ja Hanna Leinikan talliin Ummeljoen Takamaalle.
– Halusimme saada hevosen lähelle valmennukseen ja tässä tallissa tuli heti sellainen hyvä tunne, että kaikki hommat tehdään ja hoidetaan huolella, Sari Suoknuutti muistelee.
– Tallille pääsee halutessaan itse myös oppimaan ja osallistumaan.

Sami on ollut ja on vilkas poika. Siksi se ruunattiin kaksivuotiaana.
– Sillä on edelleen paljonkin omia kuvioita ja kiemuroita, mutta ruunauksen jälkeen se rupesi sitten keskittymään uraansa enemmän, valmentaja Redsven nauraa.
– Tämä on ollut varsasta asti rehellinen työmies. Sillä on omat metkunsa, mutta ajettaessa se on toiminut aina loistavasti, Redsven kehuu.
– Sami oli valmis ravuri jo kolme vuotiaana mutta oli pakko hillitä tahtia hevosen fyysisen kasvamisen takia, Redsven muistelee. Sen paras puoli on ehdottomasti vauhtikestävyys.
Laukkojen sävyttämien alkuvuosien jälkeen tämä vuosi on ollut Samin paras tähän mennessä. Ajetuista 17 startista kahdeksan on voittoja. Marraskuinen Kouvola-ajo on hevosen ensimmäinen suurkilpailuvoitto. Omistajat ja valmentaja tiesivät hevosen olevan kunnossa mutta ylivoimavoitto sai porukan sanattomaksi.
– Se oli ihan huikea kokemus, että meidän Sami voitti niin kovan lähdön. Kotiradalla ja ylivoimaisesti, Suoknuutti muistaa.
Omistajat pyrkivät olemaan aina hevosen kilpailuissa mukana paikan päällä jännittämässä.
– Meillä on hyvä porukka Samin ympärillä loistavalla yhteishengellä.
Isokääntä on valittu Team Hynemanin vetäjäksi.
– Porukassa on hyvä muistaa avoimuus ja tiedottaminen. Ne ovat tärkeimpiä asioita, että muut tietävät aina missä mennään, Isokääntä kertoo.
Vastapainoa Samin voitolle oli luvassa parin viikon päästä. Samin seuraava startti päättyi heti alkuunsa, kun hevonen laukkasi Vermossa hylkäykseen.
– Siinä oli liian lyhyt starttiväli ja kakkosrata voltista koitui kohtaloksi, Redsven sanoo.
– Jos lähtö olisi ollut ryhmälähtö (auton takaa), niin se olisi voittanut senkin, mutta se oli liian täpinöissään ja voltti oli sille ihan liikaa.
Nyt hengähdetään hetken, kun on ollut kovia lähtöjä alla.
– Talvi on kuitenkin tarkoitus ajaa kilpaa, Redsven suunnittelee.
Päätähtäin ensi vuonna on Suur-Hollola-ajo, johon hevonen on maksettu mukaan.
– Ei me tiedetä vieläkään, kuinka paljon hevonen pääsee, korvia ei ole avattu koskaan, Redsven muistuttaa ja heittää ilmaan, että ”jonain päivänä mennään vielä laivalla rapakon yli kilpailemaan”.
– Lisäksi Sami joutuu juoksemaan vielä raskaalla balanssilla, sillä on aina kengät etujaloissa. Mitä jos ne saisi joskus pois?

Marko Redsvenin sekä Hanna Leinikan tallissa on yhteensä 23 hevosta, joista 10 on ravivalmennuksessa.
– Meillä on myös ratsuja, joille on rakennettu oma kenttä. Hiekkaa on ajettu myös 1,5 kilometrin ajolenkille niin paljon että se kestää sateet ja pakkaset.
– Samilla on oma tarha lähinnä siksi, ettei se suostu olemaan muussa kuin yhdessä tarhassa ja yksin. Terveenä se on onneksi saanut olla, Redsven sanoo ja kopauttaa puuta.
– Olemme ostaneet syksyn huutokaupasta pari uutta varsaa, joiden ympärille kasataan kimppoja, niihin mahtuu vielä mukaan.

Viikon kysymys

Missä kunnossa tiet ovat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä