0

Kymenlaakson tiet ja raideosuudet pääväylinä

Liikenne- ja viestintäministeriö on keskiviikkona julkistanut asetuksen pääväylistä ja niiden palvelutasosta, eli ns. runkoverkkoasetuksen. Asetuksella säädetään valtakunnallisesti merkittävistä maanteiden ja rautateiden pääväylistä ja pääväylien palvelutasosta, jolla turvataan sujuva ympärivuotinen liikenne. Pääväylät yhdistävät valtakunnallisesti ja kansainvälisesti suurimmat keskukset ja solmukohdat sekä palvelevat erityisesti elinkeinoelämän kuljetuksia ja valtakunnallista pitkämatkaista liikennettä.

– Kaikki maakuntakeskukset ovat näiden valtion maanteiden ja rautateiden pääväylien varrella. Asetus takaa näille väylille sen, että niitä pidetään hyvässä kunnossa ympäri vuoden. Suomessa näistä väylistä huolehtiminen on erityisen tärkeää niin henkilöliikenteen kuin tavaraliikenteen sujuvuuden vuoksi, kertoo keskustalainen liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Markku Pakkanen.

Pääväyliksi valittiin maantiet ja rautatiet nykyisten ja ennustettujen liikennemäärien perusteella. Maanteistä pääväyliksi määriteltiin tiet, joilla kulki henkilöautoja yli 6 000 vuorokaudessa ja raskaan liikenteen autoja yli 600 vuorokaudessa. Rautateiden pääväylillä matkustaa yli 1,5 miljoonaa henkilöä vuodessa tai ennusteissa vähintään miljoona matkaa vuodessa. Tavaraliikenteen pääväylillä kuljetuksia on vähintään kaksi miljoonaa tonnia vuodessa.

Kymenlaaksosta mukana pääväylissä ovat valtatie 15 Kotkasta Kouvolaan, valtatie 6 kokonaisuudessaan, valtatie 12 Kouvolasta Lahden suuntaan sekä valtatie 7 kokonaisuudessaan. Myös kaikki raideosuudet Kymenlaakson alueelta kuuluvat pääväyliin. Lausuntokierroksen jälkeen asetukseen lisättiin myös maantieyhteys HaminaKotkan satamaan.

– Hienoa, että nämä Kymenlaaksoa halkovat väylät on saatu mukaan tähän asetukseen ja niiden palvelutasosta tullaan jatkossa pitämään entistä parempaa huolta ympärivuotisesti, päättää Pakkanen.

Viikon kysymys

Pitäisikö isoissa urheilu- ja sisätilojen tapahtumissa olla maskipakko katsojilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...