0

Lasten asiat esillä – lasten ääni kuului ensimmäisessä parlamentissa kaupungintalolla

Kouvolan ensimmäisessä Lasten parlamentissa puhuttiin lapsille tärkeistä aiheista. Kaupungintalolla oli tiistaina valtuutettujen kanssa keskustelemassa liki 60 alakoululaista. Lisäksi varhaiskasvatus esittäytyi 27 pienen ihmisen voimin. Työstetyt aiheet menevät virkamiesvalmistelun kautta kunnalliseen päätöksentekoon.

– Kyseessä on tapahtuma, jossa varhaiskasvatus- ja alakouluikäiset lapset keskustelevat kaupunginvaltuutettujen kanssa lapsille tärkeistä aiheista. Niitä on kerätty kouluista ja päättäjiltä etukäteen. Esiin nousseet teemat ja ehdotukset viedään kunnalliseen päätöksentekoon normaalireittiä, virkamiesvalmistelun kautta, palvelualueen esimies Sari Keskinen Kouvolan kaupungin perusopetuksesta kertoo.

Lasten parlamentti alkoi varhaiskasvatuksen esittäytymisellä, johon osallistui 27 kouvolalaista alle kouluikäistä lasta. He kertoivat liikunnallisella esityksellä sekä sanallisesti ja piirroksin, mikä Kouvolassa on hienoa, ja mikä voisi olla paremmin.

Viralliset avaussanat lausui tämän jälkeen Kouvolan vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell, joka totesi olevansa ylpeä siitä, että Lasten parlamentti kokoontuu myös Kouvolassa.

– Vietämme lapsen oikeuksien viikkoa, jonka teemana on osallisuus. Tänään te, arvoisat lasten parlamentin edustajat, saatte osallistua Kouvolan kaupungin päätöksentekoon. Nyt on teidän vuoronne puhua. Me aikuiset kuuntelemme. Teemme kaikki yhdessä töitä sen eteen, että Kouvola on kaikille hyvä paikka asua nyt, viiden ja kymmenen vuoden päästä ja silloin, kun teillä tässä salissa istujilla on jo omia lapsia, Forsell sanoi.

Tapahtumasta haluttiin mahdollisimman vuorovaikutteinen, joten keskustelu jatkui työpajatyyppisesti kahdeksassa eri pisteessä. Niissä alakouluikäiset lapset, toistakymmentä kaupunginvaltuutettua ja joukko oppilaskuntien ohjaajia työstivät yhdessä seuraavia teemoja: koulumatkat, kehittäminen, tapahtumat, leikkipuistot, ruokailu, harrastusmahdollisuudet, piha-alueet ja ilmastonmuutos. Työpajojen annista kerrotaan kootusti joulukuussa Kouvolan kaupungin nettisivuilla.

Lasten parlamentti -tapahtuma järjestetään Kouvolassa tulevaisuudessa 1-2 kertaa vuodessa. Tilaisuus on osa Kouvolan kaupunki käynnistämää ympärivuotista Lasten parlamentti -toimintaa, jonka tavoitteena on saada lasten ääni nykyistä paremmin kuuluviin kunnallisessa päätöksenteossa. Lisäksi halutaan edistää lasten tasa-arvoista osallistumista eri toimintoihin YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti. Tavoitteeseen pyritään monenlaisella kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tapahtuvalla toiminnalla. Lapset pääsevät esimerkiksi vaikuttamaan kouluaan koskeviin asioihin koulukohtaisten oppilaskuntien kautta.

Tapahtuman taltioi 13 Kymintehtaan uutisryhmäläistä. Heidän tapahtumasta editoimansa videokooste tulee myöhemmin jakoon Kouvolan kaupungin some-kanavissa.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...