0

Mitä nuoresi tekee vapaa-ajalla – Myllykosken kirjaston kiusaaminen ja melu häiritsevät

Myllykosken kirjastossa on jatkuvasti nuoria sotkemassa. Meteli on älytöntä. Kirjasto oli ennen se paikka, johon pystyi menemään tilanteessa kuin tilanteessa. Jos oli huono päivä, oli ihana sukeltaa kirjojen maailmaan ja mennä kirjastoon lukemaan kirjoja. Nykyään se ei ole niin.

Kun kirjastosta tuli ”omatoimikirjasto” on kirjastoon ollut ahdistavaa mennä. Koskaan ei tiedä mitä vastaan tulee. Nuorempien kielenkäyttö on älytöntä, vaikka itsekin olen nuori. Olen 17-vuotias, mutta saan nuoremmiltani aina ilkeää kommenttia. Onko se nykyään muka niin noloa, että käy kirjastossa lukemassa tai etsimässä kirjoja? Miksei sitä voi tehdä niin kuin kirjastossa pitääkin ja mikä on kirjaston tarkoitus.

Toivoisin, että asia muuttuisi jotenkin, koska myös lapset kärsivät näistä kiusaavista ja metelöivistä nuorista. Vanhemmat jotka tietävät, että heidän lapsensa hengaa kirjastossa, niin voisitteko keskustella lastenne kanssa asiasta. Haluan ja moni muukin haluaa, että niin kirjasto kuin Myllykoski olisi hyvä paikka kaikille: lapsille, aikuisille ja vanhemmillekin ihmisille.

Poikkeuksellisesti toimitus julkaisee verkossa nimimerkkikirjoituksen.

11 kommenttia aiheesta “Mitä nuoresi tekee vapaa-ajalla – Myllykosken kirjaston kiusaaminen ja melu häiritsevät

 • 16.11.2018 at 07:57
  Permalink

  Asioin viikolla Inkeroisten kirjastossa. Meno oli sielläkin vallan huikea, räppi pauhasi, välillä painittiin.
  Kovin ahdistavana koin asioinnin. Koitakaa hyvät vanhemmat takoa järkeä näihin ”herranterttuihinne”.

 • 16.11.2018 at 08:33
  Permalink

  Surullistahan tässä on se, että näitä vanhempia tuskin kiinnostaa. Ovat todennäköisesti itse olleet nuorina noita häirikköjä ja tavat ovat nyt periytyneet heidän lapsilleen. Hyvä alku olisi nuorisotilan poisto kirjaston yhteydestä ja rakennukseen aukiolotunneiksi vartija valvomaan järjestystä.

 • 16.11.2018 at 09:22
  Permalink

  Samat kokemukset. Mutta ojennukseen vaan nuoriso. Ovat kuunnelleet kun olen muutaman kerran siellä karjunut.

 • 16.11.2018 at 17:26
  Permalink

  En käy enää iltaisin omatoimiajalla kirjastossa. Monta kertaa olen joutunut nuoria neuvomaan kirjastossa käyttäytymisessä. Nyt en enää viitsi vaivautua. Jätän käymättä, jos en ehdi aukioloaikana.

 • 17.11.2018 at 01:28
  Permalink

  Ikävintä on, että kävin 10-vuotiaan tyttäreni kanssa keskiviikkoiltana ja meno oli huima. Tyttäreni totesi, että häntä pelottaa eikä hän uskaltautunut lastenkirjaosastolle. Yritin itse etsiä muutamaa kirjaa. Meteli kyllä todella häiritsi ja harmitti nuorison kova kielenkäyttö.

 • 17.11.2018 at 18:29
  Permalink

  Ihan älytöntä tuo nuorten hengailu kirjastossa. Kuinka puuttua häiritsevän käytökseen? Itse asiasta huomauttamalla saa vain haistattelua.

 • 18.11.2018 at 05:55
  Permalink

  Sitä on vaikea ymmärtää, kuinka saadaan aikaiseksi päätös, jolla ”nuorisotilat” sijoitetaan kirjastojen tiloihin. Tämä päätös täytyy olla huonoimpia, mitä ikinä tehty.
  Kaikki tietävät ja ymmärtänevät, että nuorison kokoontuessa ääntä lähtee, näin on aina ollut ja tulee olemaan. Nyt kuitenkin juuri ne ihmiset, joilla se tietopankki pitäisi olla laajin, tekevät huonoimman mahdollisen päätöksen niin nuorille itselleen kuin myös kirjaston asiakkaille. Tämä on suora seuraus siitä, kun nuorisotaloja alettiin ajaa alas hitaasti, mutta varmasti niin Inkeroisissa kuin Myllykoskellakin.

 • 19.11.2018 at 08:37
  Permalink

  Eihän nuorisotaloja ole ajettu alas. Inkeroisissa ja Myllykoskella ovat vuoropäivinä auki arkisin. Omatoimikirjasto on ja pysyy, vaikka siinä ei nuorisotilaa olisikaan. Nuorisotila kirjaston tiloissa mahdollistaa sen, että tilan aukioloaikoina siellä on ilta kahdeksaan asti aikuiset (nuoriso-ohjaajat) valvomassa. Inkeroisissa tätä tilannetta ei ole, vaan nuoret voivat kirjastossa viettää aikaansa huolettomammin. Nuoret poikkeuksetta häädetään pois, kokoontuvat he missä tahansa, mutta kokemuksesta voin sanoa, että korvia kuumottelee välillä myös vanhoja ukkojen jutut ja kielenkäyttö. Kukaan ei heitä kuitenkaan ole pois häätämässä, saati kävisi sanomassa kiroilusta. Huomioikaahan nyt, että Myllykoskella on kirjastossa nuorisotilaa myös erikseen, eikä vain se oleskelutila siinä. Nuorisotilaan voi komentaa nuoria metelöimään silloin kun nuorisotila on avoinna. Ja käydä vaikka siellä ohjaajille sanomassa, että nuoret metelöi. Arvelen, että yhteiskäyttötiloja tulee olemaan jatkossa entistä enemmän. Kiinteistöille tulee saada enemmän käyttöä, jotta niiden ylläpitokustannuksia saadaan jaettua useammalle toimijalle. Nuorisotiloja on ympäri Suomea monenlaisissa yhteiskäyttötiloissa, ajatuksena perustaa niitä sinne missä nuoretkin ovat. Nuoret ovat samanarvoisia kansalaisia kuin kaikki muutkin ikäryhmät. Heillä on oikeus kokoontua julkisissa tiloissa. Ääntä lähtee myös esimerkiksi päiväkotiryhmistä, mutta kuka niistä valittaa? Musiikin soitto ja kielenkäyttö toki sellaisia, joissa nuorilla parantamisen varaa, mutta valitukset voinee osoittaa tiloista vastaaville. Tuskin lehtien palstoilla valittamalla asiat muuttuvat.

 • 20.11.2018 at 19:26
  Permalink

  Yleensä en mihinkään tällaisiin kommentoi, mutta nyt on kyllä pakko. Tuo nuorten meno Myllykosken kirjastossa on aivan älytön. Metelin taso on kauhean korkealla ja käytävillä vain juostaan. Paikkoja hajoitetaan ja muille asiakkaille haistatellaan, jos asiasta tullaan sanomaan. Kamalaa on se, että siellä ei edes uskalla mennä käymään omatoimiaikaan/tai muuten illasta. Luulisi, että asiat alkaisivat muuttua, kun tuo meno häiritsee monia ja eri-ikäisiä. Ihan surettaa, että lapsi ei edes uskalla olla kirjastossa. Tuota menoa on jatkunut jo ties kuinka kauan ja tuntuu, että asia ei ole muuttuakseen. Tuollaisen käytöksen takia pitäisi kyllä häätää pois, oli sitten huonosti käyttäytyvä henkilö aikuinen tai nuori.

 • 21.11.2018 at 06:39
  Permalink

  Murheellista on kehitys ollut viime aikoina. Tämä kertoo paljon kodeista ja vanhemmista, jotka eivät pysty opettamaan lapsilleen ihmisten tapoja käyttäytyä. Koulutkin ovat luopuneet arvosanoista käytös ja huolellisuus, jotka ennen viestivät siitä, minkä arvoinen lapsi tulee olemaan aikuistuttuaan. Lapset eivät enää osaa leikkiä. Puiston vieressä asuvana hiillyn aina, kun porukka saapuu mellastamaan. Huuto on hyvin v-painotteista ja leikkivälineitä hakataan ja sotketaan. Sitten kaikki kokoontuvat jonkun kaverin ympärille, joka näyttää puhelimestaan jotakin, joka hiljentää jokaisen katsojan. Kirkko ja kirjasto ovat paikkoja, joissa on oltava hiljaa. Ihan muiden ihmisten vuoksi.

 • 29.11.2018 at 15:34
  Permalink

  Samaa mieltä. Ei todellakaan tee mieli käydä Inkeroisten kirjastossa siellä oleilevan nuorisojoukon melun takia. Ns. omatoimikirjasto ei ole säästöä, mutta mitä mieltä nuorison/lasten vanhemmat olisivat, jos Kouvolassa aloittaisi ns. omatoimiala- ja yläasteet sekä omatoimilukio. Ammattikoulu taitaa toimia jo säästöliekillä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Säilötkö syksyn satoa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä