0

Sunnuntaina vietetään isänpäivää – Muhniemen miehet muistavat isän opettaneen työntekoon

Ensi sunnuntaina vietetään isänpäivää. Wikipedia tietää, että isänpäivän idea kehittyi Yhdysvalloissa pian äitienpäivän vanavedessä. 1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia.
Suomessa isänpäivä oli merkitty Yliopiston almanakkaan ilman Helsingin yliopiston päätöstä jo vuosina 1970–1972. Se poistettiin, kun asia huomattiin, mutta vuonna 1987 yliopisto viimein katsoi päivän niin vakiintuneeksi, että se hyväksyttiin pysyvästi kalenteriin ja merkittiin myös liputuspäiväksi.
Keskilaakso kysyi kolmelta muhniemeläiseltä mieheltä mitkä heidän oman isänsä opit ovat olleet tärkeimpiä ja mieleenpainuvimpia. Kaikki kolme muistavat isänsä puhuneen ennen kaikkea työnteon merkityksestä.
– Isäni opetti nimenomaan työntekoon, muistelee Matti Kurki.
– Isäni myötä opin pienestä pitäen tekemään töitä. Isäni opasti myös: ”Älä varasta – ainakaan oikein paljon – elämässäsi!” ja ”Koeta pitää talo!”, kertoo Unto Suikula.
– Työntekoon kehottaminen on minullekin jäänyt parhaiten mieleen isäni opeista. Hän oli kova hevosmies ja opetti minuakin sellaiseksi. Isäni oli hevosten kanssa niin sodassa kuin siviilissäkin. Sodassa hän kuljetti eturintamaan ruokaa ja toi takaisin ruumiita, muistelee Viljo Kivikanerva.

Mitkä ovat olleet sinun mielestäsi tärkeimmät isältäsi saamat opit? Kerro niistä!

Kommentteja aiheesta “Sunnuntaina vietetään isänpäivää – Muhniemen miehet muistavat isän opettaneen työntekoon

  • 9.11.2018 at 17:38
    Permalink

    Isän opettamat jutut; tuli mieleen kun iskä opetti minut neulomaan. Hänellä oli aina pitkä pinna näissä jutuissa, jotka ei aina ole itsestäänselvyyksiä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Missä kunnossa tiet ovat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä