0

Tehtaanmäki – Kouvolan ainutlaatuinen valttikortti

Kouvolan Inkeroisissa on maailman ainoa Alvar Aallon suunnittelema koulu, joka on yhä koulukäytössä. Alvar Aallon arkkitehtuuri on laadukasta ja maailmanlaajuisesti arvostettua osana rakennustaiteen historiaa. Suomalainen koulutus on korkeatasoista ja kansainvälisesti arvostettua. Lähikoulut ja pienet ryhmäkoot ovat inhimillisen hyvinvoinnin lähteitä ja oman ympäristön turvallisia rakennuspalikoita. Tällä kombinaatiolla olisi loistava mahdollisuus nousta pedagogisen edistyksellisyyden, arkkitehtuurin ja yhteisöllisyyden sekä inspiroivan oppimisympäristön ainutlaatuiseksi esimerkkitapaukseksi.

Tehtaanmäen kulttuurihistoriallisesti kerroksellinen alue on matkailun kehittämiskohde osana Ankkapurhan kulttuuripuistoa – joka asuntomessujen oheiskohteena tulee saamaan runsaasti kävijöitä ja näkyvyyttä. Anjalan ja Inkeroisten teollisuusyhdyskunnat on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. On mahdollista, että Aallon humaani arkkitehtuuri pääsee Unescon maailmanperintöluetteloon Aalto-säätiön tavoitteiden mukaisesti.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Miljöömatkailu-hankkeen myötä kansainväliselle visit.alvaraalto.fi -yhteismarkkinointisivustolle on syntynyt kaksi ostettavaa matkailutuotetta. Joen toisella puolella toimiva Anjalan nuorisokeskus tarjoaa majoitusta, leirejä ja aktiviteetteja sadoille nuorille ympäri vuoden Anjalan kartanon mailla. Tehtaanmäellä olisi mahdollisuuksia kehittyä sekä asuinalueena että kulttuurimatkailukohteena pitkäjänteisellä, innostuneella ja sitoutuneella suunnittelulla. Kerroksellinen historia tehdas- ja asuinrakennuksineen, teollisuus- ja luonnonmaisemineen tarjoaisivat moninaisen ulkoilmaoppimisen paikan historiasta ja menneisyyden merkkien läsnäolosta.

Aallon henki on säilynyt Tehtaanmäen koulussa hyvin. Käsitettävän kokoinen koulu tarjoaa lämpimiä värejä, valoa ja vaihtelevia pintoja, materiaalin tuntua ja kiinnostavia yksityiskohtia. Vanhojen kunnostaminen uuden sijaan olisi arvioitava myös muiden kuin taloudellisten arvojen mukaan. Rakennuksen alkuperäinen käyttö olisi paras rakennuksen ja siihen liittyvien arkkitehtonisten ja kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäjä.

Kouvolan kaupunki tavoittelee asukasmäärän kasvua ja tilastokeskuksen mukaan muuttotappio onkin ensi vuonna kääntymässä voitoksi. Uskalletaan toivoa, että lähitulevaisuudessa koululaisten määrä kasvaa ja muuttaa lähikoulut kannattaviksi. Myös palveluiden saatavuus on houkuttelevuustekijä. Tehtaanmäen koulun säilyttäminen ja aluekehittämisen jatkaminen tukisivat kaupungin strategisia tavoitteita elinvoiman, hyvinvoinnin ja statuksen kasvusta.

Tavoitteita kohti mennään yhdessä. #munbetonihelvetti ja Positiivisten ihmisten Kouvola -facebookryhmä ovat pitkään hehkuneet sisäsyntyistä positiivisen paikallisylpeyden hehkua. Xamkin Luovien alojen kulttuurimatkailun, kaupunkikehittämisen ja yritysten toimintamahdollisuuksien edistämisen hankkeita sekä kaupungin kansainvälisten ratayhteyksien kehittämistä seuratessa tuntuu, että eteenpäin mennään sellaista säkenöivän kierrepallon rataa, että positiivisia vaikutuksia on lähitulevaisuudessa pakostakin nähtävissä.

Kansainvälisesti tunnetun arkkitehdin suunnittelema lähikoulu ja asuinalue ovat sotia edeltävän modernismin ilmentymiä ja sijaitsevat pienessä, väljästi rakennetussa ja yhä elävässä taajamassa, joka kuvastaa koko Suomen kehitykseen vaikuttaneen paperiteollisuuden vaiheita. Sen tulisi olla Kouvolan markkinointivaltti. Uskotaan kulttuurimatkailun kehittymiseen ja Kouvolan vetovoiman kasvamiseen. Uskalletaan unelmoida, kokeilla, kehittää ja antaa paikka luovuudelle sekä tarjota ihmisen kokoisia tiloja ja etäisyyksiä.

Kouvolalla on käsissään helmi, jossa kiteytyy monta aluekehittämisen valttikorttia.

Laura Lehtinen
TKI-asiantuntija
Miljöömatkailu-hanke
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...