0

Kymsote-kuntayhtymän kuntaosuus 13 miljoonaa euroa suurempi kuin arvioitiin – Kouvola aloittanut sopeuttamistoimet

Ennakoitua suuremmat sote-kulut vetävät Kouvolan kaupungin ensi vuoden tuloksen miinukselle. Talouden tasapainotus on jo aloitettu virkamiesvalmisteluna. Kaupungin omasta toiminnasta on löydetty säästöjä 5,3 miljoonalla eurolla. Lisäksi on todennäköistä, että Kymsoten edellytetään leikkaavan Kouvolan maksuosuutta 4,7 miljoonalla eurolla. Näiden tasapainotustoimien jälkeen kaupungin ensi vuoden tulos jää 2,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kouvolan kaupunginhallitus sai keskiviikkona 24. lokakuuta luettavakseen 0,5 miljoonaa euroa ylijäämäisen talousarvioehdotuksen. Tämän jälkeen kaupunki sai tiedon siitä, että Kouvolan maksuosuudet Kymsote-kuntayhtymälle ovatkin ensi vuonna 13 miljoonaa euroa suuremmat kuin kaupunki oli arvioinut. Maksuosuuksien oli odotettu kasvavan Kymsoten kanssa elokuussa keskustellusta, mutta kasvun suuruus oli kaupungille yllätys. Tieto käänsi Kouvolan ensi vuoden talousarvion 12,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Talouden tasapainotustarve jatkuu vuoden 2019 jälkeenkin. Jotta Kouvolan kaupungin talous saadaan kuntalain edellyttämällä tavalla tasapainoon vuosina 2019–2021, on taloutta sopeutettava myös vuosina 2020 ja 2021 noin 15 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Sopeutustarve syntyy osittain siitä, että kaupungin rahoitus eli verotulot ja valtionosuudet pienenevät. Osaltaan sopeutustarvetta lisää menojen kasvu, joka aiheutuu muun muassa Kymsoten ja kaupungin tulevaisuudessa osin päällekkäisistä kustannuksista: esimerkiksi kaikki tukipalvelut eivät pienene samassa suhteessa kuin sote-palveluja siirretään kuntayhtymään, Kouvolan kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo.

Kunnas korostaa, että kyse on siirtymävaiheen kuluista, ja pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltuna maakunnallinen sote-ratkaisu tuo alueen kunnille säästöjä.

15 miljoonan euron vuotuisella sopeuttamisella ei vielä kateta vuonna 2018 syntyvää alijäämää, joka on 14–18 miljoonaa euroa. Aiempi taseeseen kertynyt ylijäämä aiheuttaa sen, että katettavaa alijäämää jää vuodelta 2018 tuleville vuosille 12–16 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja Marita Toikka nosti kaupunginhallituksen 29. lokakuuta kokouksessa esille yhtenä vaihtoehtona sen, että vuoden 2018 alijäämä katettaisiin lakkauttamalla noin 34 miljoonan euron pääomarahasto.

– Toimenpide tasapainottaisi kaupungin talouden, muttei poistaisi tarvetta talouden sopeuttamiseen ja tiukkaan talouskuriin, Toikka toteaa.

Pääomarahaston mahdollisesta lakkauttamisesta päätetään 10. joulukuuta pidettävässä Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa hyväksytään myös vuoden 2019 talousarvio.
Toikka näkee mahdollisuudet talouden tasapainottamiseen realistisina, mikäli sekä virkamies- että luottamushenkilöjohto sitoutuu lähivuosina tiukkaan talouskuriin ja -seurantaan.

– Kaupungin talous saadaan suunnitelmakaudella tasapainoon. Edellytyksenä on, että käytämme vahvaa talousohjausta, päivitämme palveluverkkoa ja palveluprosesseja sekä tarkastelemme kriittisesti kaikkia toimialojen menoja, henkilöstökuluja unohtamatta. Tarvitsemme myös tulonlisäyksiä ja toimivaa omaisuuden hallintaa. Onnistumme, kun soudamme samaan suuntaan sekä teemme tiivistä yhteistyötä virkamiesten ja luottamushenkilöiden kesken.

2 kommenttia aiheesta “Kymsote-kuntayhtymän kuntaosuus 13 miljoonaa euroa suurempi kuin arvioitiin – Kouvola aloittanut sopeuttamistoimet

  • 30.10.2018 at 14:15
    Permalink

    Siis Kouvola maksaa Kymsote-kuntayhtymälle 13 miljoonaa enemmän, kun on osattu arvioida. Meneekö tämä nyt taas kuten ennenkin, kun kuuluimme tähän sairaanhoitopiiriin, että Kouvolaa rokotettiin ihan sikana verrattuna muun muassa Kotkaan? Eli, Kotka vei ja Kouvola vikisi! Nyt on syytä kyllä tuoda esille koko paketti, mitä se sisältää. Eli mikä on muiden kuntien osuus tästä kokonaisuudesta. Herää kysymys, että tämäkö seuraa alkuaan suunnitellun Kouvolan Ratamo-sairaalan päätöksen sössimisestä niin, että joudumme tyytymään hieman normaalia suurempaan terveyskeskukseen. Kaikki se mitä Suur-Kouvolan ensimmäinen valtuusto päätti ko. asiassa on pilattu totaalisesti.

  • 2.11.2018 at 20:42
    Permalink

    Onneksi siitä on 30 vuotta, kun asuin Kouvolassa, on se kaupunki niin paljon muuttunut. Nykyään taitaa olla vain rikkaiden ja elämän tosiasiat huomioon ottamattomien kaupunki. Ennen se oli kiva, ei Lahden Chicago, ei Helsingin metropoli, vaan ihan oma Kouvola, jossa otettiin ihminen ihmisenä, ei vain jonain tilastolukuna. Suur-Kouvola, eihän se enää ole Kouvola, vaan pikkukuntien yhteenliittymä, jossa kouvolaisilla ei ole paljon sananvaltaa enää. Minun Kouvola ei ole sama enää kuin nykyinen suur-Kouvola.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...