0

Missä koulu, siellä ongelma?

Jos joku poliitikko, viranhaltija, asiantuntija, lautakunnan jäsen, konsultti tai hattivatti perustelee vielä minkä tahansa kouvolalaisen koulun lopettamista sillä perusteella, että oppilasmäärä ei ole tarpeeksi suuri, se on täyttä potaskaa. Kouvolassa on rakenteilla parhaillaan yli 20 miljoonan euron koulu. Tämän koulun rakentamista perusteltiin sillä, että se houkuttelee paikalle uusia oppilaita. Kyseisellä kylällä ei saamieni tietojen mukaan ole tällä hetkellä kuin muutama koululainen omasta takaa. Bonuksena kiinteistöjen arvot alueella kohoavat ja kaikinpuolinen vetovoimaisuus lisääntyy huomattavasti. Tämän Kimolan koulun rakentamiskustannukset tietysti vähintään tuplaantuvat siitä alkuperäisestä summasta, jolla päätös nuijittiin läpi. Pääasia on se, että projekti on saatu käyntiin. Kerran aloitettua ei voi keskeyttää maksoi mitä maksoi.

Olen huomannut, että kouluverkkoa uudistettaessa tärkein asia näkyy olevan koulurakennukset. Niiden kunto, kunnostustarve, uusien rakentaminen ja ylläpitokustannukset on selvitetty kaikilta mahdollisilta suunnilta. Ei kai tähän ole vaikuttanut perinteinen rakennusliikkeiden vahva vaikutusvalta kunnallisessa päätöksenteossa Kouvolassa? Lapsista ja oppilaista on puhuttu aika vähän, vaikka sen pitäisi olla ensimmäisenä asialistalla.

Jos päättäjät päätyvät 18 koulun malliin, niin se on ainakin varma, että koulukyytejä järjesteleviä kuljetuskoordinaattoreita tarvitaan lisää. Lisää tarvitaan myös suorempia teitä ja nopeampia autoja, jotta lakisääteiset koulupäivien pituudet eivät ylity. Samalla kannattaa ostaa riittävästi edullisia navigaattoreita ja jakaa niitä ulkopaikkakuntalaisille koulukyytejä ajaville kuljetusyrittäjille, että osaavat Kääpälästä Saittaran ja Ahvion kautta Saviniemeen kahdeksaksi.

Anteeksi mitä? Kuulinko oikein? Se ei olekaan Kimolan koulu vaan Kimolan kanava! No melkein sama asia kuitenkin. Jos umpiperään johtava kanava houkuttelee paikalle veneilijöitä, niin kyllä uusi koulu houkuttelisi paikalle taatusti tehokkaammin oppilaita.

Joku saattaa väittää vastaan ja todeta, että näitä asioita ei voi verrata. Hän on valitettavasti väärässä. Niin kauan kun rahat näihin maailmanvalloitusprojekteihin tulevat samasta kirstusta kuin kouluihin, niitä voi ja niitä pitää verrata.

Jostain syystä nyt on päässyt valloilleen tapa, että kunta tuhlaa verorahoja sellaiseen mikä ei sen toimialaan kuulu. Kunnan hommiin kuuluvat muun muassa koulut, tiet, uimahallit ja muutamat muut vähemmän tärkeät jutut kuten kävelykadut, kukkaistutukset ja kirjastot. Putkipinnoitustehtaat ja kanavat eivät kuulu kunnan tehtäviin. Mutta jos joku
yksityinen yritys haluaa sellaisiin rahansa riskisijoittaa, niin siitä vaan.

Olkaa huoleti. Kyllä Kouvola saa kanavasta rahansa takaisin. Kuten jo on monesti hehkutettu, kanava nostaa kiinteistöjen arvoja. Eli kiinteistöjen verotusarvoja nostamalla kaupunki saa omansa takaisin – ei heti ensimmäisenä vuonna, mutta ajan kanssa.

Jukka Sakki

Viikon kysymys

Maa on paljas, eikä maisema näytä helmikuulta. Kaipaatko lunta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...