0

Kaipiainen nyt – entä jos koulu lopetetaan?

Kaipiainen on taajama 25 kilometriä Kouvolan keskusta, Manskilta itään valtatien 6 ja idänrautatien varrella. Silti meillä on yhteläisyyttä Manskin kanssa: ei ole elokuvateatteria, automarketteja, maauimalaa, monitoimikeskusta, kesäteatteria eikä muutakaa maatamullistavaa tapahtumaa.
Silti täällä asuu onnellinen kansa. Kujilla ja poluilla liikkuessa vastaan tulee henkilöitä ”vauvasta vaariin”. Kaikilla on aikaa tervehtiä ja tarpeen vaatiessa jopa keskustellakin.
Meillä on ”liikekeskus” missä toimii kauppa ja posti, josta saamme päivittäiset tykötarpeemme.
Muut kuten terveydenhuoltopaikat (hoidon saanti eri asia) ovat helposti saavutettavissa, jos on oma auto käytössä tai omaa paksun lompakon missä on muutakin kuin Kela-kortti. Taksi tuo taksi vie, muilla se onkin sitten hankalampaa.

On myös urheilukenttä, uimaranta, edulliset hyvät asuintontit, valaistukuntorata, palokunta ja kaiken kruunaa vähän aikaa perusteellisen kuntoutuksen saanut koulukeskus, entinen kansakoulu sittemmin ala-aste nykyisin taitaa olla alakoulu. Koulun yhteydessä on uutta vastaava lähiliikuntapaikka, jääkiekkokaukalo sekä uutuuttaan hohtava liikuntahalli, jonka yhteydessä direktiivit täyttävät muun muassa veistotilat myös eskari ja päiväkoti toimivat koulun yhteydessä.
Kyllä sielä kelpaa opiskella hyvässä paikassa hyvien oppilaiden ja opettajien kanssa.

Entäpä mitä nyt, taas? Lehdet kirjoittavat, että viranhaltijat suosittelevat kolmea vaihtoehtoa kouluverkoston muuttamiseksi joko 1) 34 säilytetään tai 2) 12 uutta isoa koulua rakennetaan tai 3) 18 koulua, joista osa korjataan ja osa rakennetaan uutta!
Valitettavasti Kaipiaisten koulu ei säilyisi kuin vaihtoehto numero 1 mukaan.

Toinen valitettavasti asia, koulukeskusteluista on tullut ”populistisenpoliittisia” eli omanjärjen käyttö kielletty.
Esitän näin alkuunsa vain muutaman asian, mitkä mielestäni on myös huomioitava laskelmissa. Kuinka paljon nyt toimivissa vasta remontuissa kouluissa on valtion apurahaa joka edellyttää vähintään 15 vuoden opetuskäyttöä tai valtionapu peritään takaisin?
Kuinka paljon tulee koulukyyditykset maksamaan ja miten pitkiksi koulupäivä tulee esimerkiksi alakouluikäiselle, että hän saa oppisuunnitelman mukaisen koulutuksen?
Itse en kannata mitään suuria kampuksia opinahjoiksi. Ne aiheuttavat opettajille liki mahdottoman tilanteen muun muassa koulukiusaamisien ym. rikkeiden huomioimiseen ja muitakin turvallisuuskysymyksiä ja vaatimuksia tulee lisää huomioitavaksi kutenvartijat.

Mikä mahtaa olla syynä, että kaikki ns. julkisin varoin rakennetut rakennukset homettuvat?

Kaipiainen huomenna! Pahimmassa tapauksessa hyvin alkanut taajaman elpyminen tulee loppumaan, jos koulu menetetään. Tuskin lapsiperheet tulevat tänne onnellisten ihmisten paikkaan vakiasumaan, kun koululaisten koulumatkat ja harrasteet tulevat pitkäkestoisiksi ja myös vanhempien työssä oloajat. Se on aamupimeällä liikkeelle ja yön hämärissä takaisin. Siitä on perhe-elämä kaukana. Samalla vähenee kujilla poluilla lenkkeilevien iloisten ihmisten määrä, minkä loppuvaikutusta kylän onnellisuuteen ja loppujen palvelujen jatkumiseen ei voi kun arvailla.

Toivomus kunnanpäättäjille on, että älkää särkekö näitä idyllejä, näitä ihmisille rakkaita kyläyhteisöjä mitä nykyisen suur-Kouvolan alueella on paljon pelkän poliittisen vallanhimonne takia. Huomioikaa, että Kouvolassa on elämää muuallakin kuin ”manskin” ympärillä.

Juha Raippo
Kaipiainen

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...