0

Koulut alkoivat – jatkuuko ”koulukiusaaminen”?

Uusi lukukausi on alkanut. Pieni ja isompi jälkikasvumme on aloittanut opintonsa taas kesälomansa jälkeen. Toivottavasti kesä on ollut kaikille onnistunut ja kesän lämpö on sulattanut ikävyydet pois mielestä.

Olen muutamaan otteeseen kirjoittanut ”koulukiusaamisesta” ja kuinka se altistaa kiusaamisen uhreja ja itse kiusaajia myöhemmän elämän riskitekijöille.

Aina kun ohjeistan nuoria tai aikuisia ”koulukiusaamisasioissa”, tulee mieleeni kuinka joku voikaan olla niin julma toiselle? Mikä laittaa osaa nuorista olemaan ilkeä toiselle ja miksi? Voisiko se olla huomionhakuisuutta erilaisten sosiaalisten paineiden alla?

Asiasta on tehty lakialoitteita ja kirjoitettu lukuisia mitä tunteikkaimpia kirjoituksia. Jopa useat tunnetut julkisuuden henkilöt ovat kertoneet suorastaan hirvittäviä muistoja kouluajoiltaan. Emmekö todellakaan saa yhteiskunnallisesti tätä ikuista ilmiötä vihdoin kuriin?

Ei, ”koulukiusaaminen” ei vaan ota loppuakseen! Kyse on teoista, jonka tunnusmerkit täyttävät useasti rikoksen tunnusmerkistön, tämä on edelleen syytä pitää mielessä. Asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä, vaikka tekijä olisikin alle 15-vuotias. Hän on korvausvelvollinen aiheutettuaan vahinkoa jollekin toiselle, vaikka hän ei olisikaan rikosoikeudellisessa vastuussa.

Meidän aikuisten tärkein tehtävä ammattikuntaan katsomatta on pitää huolta nuortemme turvallisesta kehittymisestä kohti heidän alkavaa aikuisuutta.
Nykypäivän lapset ja nuoret ovat juuri heitä, jotka pitävät aikanaan huolta yhteiskuntamme turvallisuudesta, kun me tämän hetken aikuiset ikäännymme ja askeleemme lyhenee.

Oppilaiden ja heidän vanhempien on pyrittävä luottamaan opettajakuntaan. Opettajat tekevät äärimmäisen arvokasta työtä jo pelkästään opettaessaan ja vaaliessaan opiskelurauhaa tunneilla. Opettajakunta ei tarvitse enää yhtään ylimääräisiä muuttujia tai painetta asioista suivaantuneilta vanhemmilta. Opettajat joutuvat ottamaan työnsä puolesta nämä asiat esiin aina kun jotain ikävää tapahtuu. Osallisten on pystyttävä keskustelemaan ja selvittämään asiat yhteistyössä ilman suuttumusta lapsen etu ensisijaisesti huomioiden.

”Koulukiusaamiseen” johtaneet syyt voivat olla mitä ihmeellisimpiä. Kaikilla lapsilla ei ole hienoja vaatteita, ei uusinta kännykkää, ei uusinta fillaria, ei montaa kaveria. Nuorella voi olla silmälasit tai hän voi näyttää tai kuulostaa erilaiselta kuin muut. Hänellä voi olla jokin kehityshäiriö tai sairaus.
Mikä ajaa muita nuoria tuhoamaan tällaisen erilaisen nuoren tulevaisuutta ”kiusaamalla” häntä? Miksi hän ei saisi nauttia muiden kanssa koulurauhasta ja saada uusia kavereita?

Jokainen lapsi tai nuori on edelleen arvokas ja osa vallitsevaa yhteiskuntaa. Näin ollen yhteiskunnan tulisikin etsiä jatkuvasti toimivampia ja napakampia toimintamalleja ”koulukiusaamisen” kitkemiseen.

Muistutettakoon vielä, että jokainen joka tuntee omaavansa oikeuksia, on hänellä myös elämässään velvollisuuksia muita kohtaan. Vanhempien yhteinen vastuu onkin valottaa nuorille sellaista arvomaailmaa, ettei tunteita käydä läpi aggression kautta väkivaltaisesti tai jatkuvalla ilkeällä jäynäilyllä. Vanhempien on kyettävä keskustelemaan vakavatkin asioita myös teiniangstin vallassa olevan lapsensa kanssa. Keskustelua ei saa välttää, vanhemmuutta ei saa välttää. Vanhemmuus on äärimmäisen kova haaste, johon on tarjolla myös ammattiapua jos perhe horjuu oireilevan nuoren kanssa.

Koulujen henkilökunnalla, lainsäätäjillä, kuntapäättäjillä, viranomaisilla, vanhemmilla ja nuorilla itsellään on oltava yhteinen tahtotila etsiä, kehittää ja toteuttaa sellaisia toimintamalleja kouluissa, joilla ”koulukiusaamiseksi” kutsuttuja tekoja ennalta estetään ja asioihin suhtaudutaan aina tietyllä vakavuudella. Niitä on jo nyt, mutta ovatko ne riittävällä tasolla ”kiusaamisen” estämiseksi?

Koulussa ja koulumatkoilla tapahtuneilla typerillä teoilla on oltava selkeä seuraamus. Ainostaan napakka puuttumien luo turvaa kaikille. Ajan saatossa huomataan, että typerillä teoilla voi olla seuraamuksensa.

Mukavaa kouluvuotta nuorille, heidän vanhemmille sekä koulujen henkilökunnalle. Taistelu ”koulukiusaamista” vastaan jatkukoon! 🏃♂️ 🏃♀️ 🕗 📚
Tämä kirjoitus on julkaisuvapaa ja sitä saa jakaa tietoisuuden välittämiseksi.

#koulukiusaaminen #poliisi #koulu #ennaltaestävätyö #koulurauha #vanhemmuus

Timo Härkönen
Vanhempi konstaapeli
Kaakkois-Suomen poliisilaitos/Imatran poliisiasema

Viikon kysymys

Kouvola etsii säästökohteita – onko veronkorotus lääke talouden tasapainottamiseen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä