0

Passien hävittäminen ei käy päinsä

YLE uutisoi maahanmuuttoviraston selvityksistä, joiden mukaan tänä vuonna lähes puolien turvapaikkaa hakeneiden henkilöllisyyttä ei ole pystytty selvittämään. Kun henkilöllisyyttä ei pystytä varmentamaan, merkitään henkilötietojen perustuvan omaan ilmoitukseen. Tämä on ongelmallista, koska omaan ilmoitukseen perustuvaa henkilöllisyyttä ei voida todeta oikeaksi ilman passia.

Ongelmaksi on muodostunut se, että passeja piilotetaan ja hävitetään Suomen viranomaisilta. Passittoman henkilön palauttaminen kotimaahansa on vaikeaa ja näin yritetään viivyttää mahdollista palauttamista, jos turvapaikkaa ei saisikaan. Passeja hävittämällä ja salaamalla voidaan myös pyrkiä salaamaan jotain, kuten rikoksia. Näin tapahtui Turun terroritekoihin tuomitun kohdalla, jota epäiltiin Saksassa pahoinpitelyistä. Suomessa hän oli valehdellut henkilöllisyydestään.

Passien piilottaminen ja polttaminen kielteisen turvapaikkapäätöksen pelossa tai johdosta ei käy päinsä. Kyllä jokaisella pitäisi passi olla. Passin hävittäminen ei voi olla keino keplotella itselleen turvapaikkaa tai jäädä oleskelemaan maahan, vaikka onkin saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Kun ihminen on jostain joskus passin saanut, tulee hänen viipymättä hakea passia sieltä mistä hävitetty tai hukattu passi on viimeksi myönnetty. Näinhän me suomalaisetkin joudumme toimimaan.

Markku Pakkanen, kansanedustaja (kesk.)

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...