Puhutteleva teemanäyttely uskonnosta

Taidekeskus Antareksen ”Päästä meidät pahasta” -näyttelyssä taiteilijat pohtivat uskontojen vaikutusta yhteiskuntaan ennen ja nyt. Puhutteleva näyttely avattiin lauantaina. Näyttelyn kuraattorina

Taidekeskus Antareksessa on puhutteleva uskontoon liittyvä teemanäyttely 2. syyskuuta asti.

Keskilaakso

Taidekeskus Antareksen ”Päästä meidät pahasta” -näyttelyssä taiteilijat pohtivat uskontojen vaikutusta yhteiskuntaan ennen ja nyt. Puhutteleva näyttely avattiin lauantaina. Näyttelyn kuraattorina toimi Eeva-Liisa Puhakka.

Näyttelyn teosten kautta taiteilijat tutkivat miten yksilö ja yhteiskunta suhtautuvat uskontoihin. ”Päästä meidät pahasta” näyttely tuo esille taideteoksia, jotka käsittelevät uskonliikkeitä, lahkolaisuutta, rituaaleja, suhdetta metsään ja luontoon, henkisyyden suhdetta uskonnollisiin rakennuksiin, ihmisen kuvaa ja kristillistä kuvastoa sekä uskontojen vaikutusta naiseuteen ja seksuaalisuuteen. Teokset koostuvat mediataiteesta, maalauksista, piirustuksista, valoteoksesta ja veistoksista.

Näyttelyn avajaispuheen piti taidehistorioitsija ja teologi Oscar Ortiz-Nieminen. Taiteilijan puheenvuorossa MA, uskontotieteilijä Juulia Juutilainen kertoi suomalaisuudesta, luonnosta, uskonnollisuudesta, hengellisyydestä, yhteiskunnan muutoksesta, uskonnon kokemuksesta sekä uskonnollisuuden uudelleen paikantumisesta nyky-yhteiskunnassa.

Kikka Rytkösen Believe, or not? -performanssi ammensi teini-iän, n. 1963-66, uskonnollisesta sisällöstä ja sen kääntymisestä kriittiseksi yhteiskunnalliseksi ajatteluksi. Teoksessa oli läsnä kaksi liturgista, joskin samalla muutenkin ajankohtaista, väriä. Vanha ja uusi kohtaavat, populaari hittihahmo vie tulevaisuuden maailmaan, jossa uskonnollinen fundamentalismi tallaa humaanisuuden.

Performanssissa käytetty ääninauha on Granadan Archiconfradía dentra Sra del Perpetuo Socorro -rituaalista, juhannuksena 2018. Laulettuna hengellinen laulu, teksti on alun perin vuodelta 1832-1903. Laulua pidettiin lähetystyöaatteen keskeisenä symbolina.

Esa Kotilainen esitti Ajatuslapsi-teoksen yhdessä Jonne Pitkänen kanssa. Ajatuslapsi on Esa Kotilaisen albumi vuodelta 1977. Albumi on ensimmäisiä suomalaisia ambient-julkaisuja. Levy koostuu pääosin minimalistisista syntetisaattoreilla luoduista äänimaisemista ja atonaalisista melodioista. Ajatuslapsen visuaalinen, kuten auditiivinenkin maailma liikkuu hindulaisuuden, buddhalaisuuden, luonnon, abstraktin, muinaisen Egyptin, määrittelemättömän, jatkuvasti muuntuvan Jumala-kuvan improvisoinnissa. Jonne Pitkänen toteutti Ajatuslapsen monikanavaisen videoperformoinnin reaaliaikaisena.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat

Ulu Braun, Berliini

Juulia Juutilainen, Helsinki

Juhani Koivumäki, Helsinki

Laura Kärki, Berliini

Ritva Larsson, Helsinki

Niina Lehtonen Braun, Berliini

Jonne Pitkänen, Kouvola

Eeva-Liisa Puhakka, Berliini, Kouvola

Emma Rönnholm, Helsinki

Pauliina Turakka-Purhonen, Helsinki

WYRD kollektiivi, Helsinki

Näyttely on avoinna 2.9. asti Taidekeskus Antareksessa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka