0

Kaksi vuosikymmentä imetyksen tukea äidiltä äidille

Imetyksen tuki juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan koulutetun imetyksen vertaistuen mahdollistajana ja kehittäjänä. Alunperin Vauvamyönteisyys ry -nimisenä 22.5.1998 perustettu, ruohonjuuritason vapaaehtoistoiminnasta ponnistanut yhdistys on nykyään vakiintunut osa perheiden saamaa imetystuen verkostoa. Imetyksen tuen merkitys imetyksen edistäjänä on tunnustettu myös kansallisten toimintaohjelmien tasolla.

Imetyksen tuki on yhdistelmä vankkaa asiantuntijuutta, aktiivisia toimijoita ja ketterää vaikuttamistyötä. Yhdistys tekee runsaasti yhteistyötä moniammatillisissa imetyksen edistämisen verkostoissa. Imetyksen tuen tavoitteena on, että imetys on luonteva osa arkea ja imettävä äiti arvostettu osa yhteiskuntaa.

Yhdistyksen perustoiminnan eli perheille suunnatun laadukkaan, koulutetun vertaistuen mahdollistavat noin 350 aktiivista, vapaaehtoista imetystukiäitiä ympäri Suomen. Imetyksen vertaistukitoiminnan lisäksi yhdistys julkaisee luotettavaa imetystietomateriaalia ja pitää imetyksen merkitystä esillä yhteiskunnallisesti.

Juhlavuosi näkyy Imetyksen tuen sosiaalisen median kanavissa, paikallisissa imetystukiryhmissä lähes 60 paikkakunnalla sekä huhtikuussa ilmestyneessä historiateemaisessa Imetysuutisia-lehdessä.

Imetystukiryhmä aloitti Kouvolan keskustassa joulukuussa 2015. Ryhmä on kokoontunut kuukausittain syyskuusta toukokuuhun. Huhtikuussa 2017 aloitettiin lisäksi ryhmä Keltakankaan perhekeskuksen tiloissa. Ryhmä tapasi kuukausittain syyskuusta toukokuuhun. Kesäisin on pidetty imetyspiknikejä sään salliessa ulkona.

– Käymme lävitse imetyksen aikajanaa – vastasyntyneen rinnalle ryömimisestä aina leikki-ikäisen imetykseen saakka. Yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset imetystukiäidit voivat auttaa tarvittaessa myös kahden kesken imetystaipaleella ilmenneissä pulmissa ja ongelmissa, kertoo Marja Horbach.

Tapaamiset ovat maksuttomia ja niihin ovat tervetulleita kaikki imetyksestä kiinnostuneet.

– Ryhmään voi siis tulla myös, vaikka ei itse imettäisikään. Myös perheen vanhemmat sisarukset ovat tervetulleita. Apua voi hakea imetyspulmiin, mutta yhtä hyvin voi tulla, vaikka imetys sujuisi ongelmittakin.

Toiminnassa on Kouvolan alueella mukana noin 15 koulutettua imetystukiäitiä.

– Teemme yhteistyötä Kouvolan alueen neuvoloiden ja perhepuistojen kanssa. Kokoontumistilat olemme saaneet käyttöön Kouvolan kaupungin avoimelta varhaiskasvatukselta ja perhekeskukselta.

Seuraava uusien tukiäitien koulutus on Kotkassa ensi syksynä.

Kesän ja syksyn tapaamisista löytyy tietoa lähiviikkoina Facebookista ja imetys.fi-osoitteesta. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse: imetyskouvola@gmail.com

Viikon kysymys

Kiinnostavatko joulun ajan tapahtumat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...