Mänttärin Sukuyhdistyksen museo avoinna museopäivänä

Jo 20. kerran järjestettävää valtakunnallista museoviikkoa vietetään eri puolilla Suomea 15.–20.5. Tämän vuoden teemana on ”Verkostot vesille”. Museoviikon kohokohta on kansainvälinen museopäivä perjantaina 18.5.

Yhteensä 45 isompaa museota eri puolilta Suomea on ilmoittanut museoviikon tapahtumiaan Museoliiton ylläpitämään museoviikko.fi-kalenteriin.

Mänttärin Sukuyhdistys on päättänyt olla hengessä mukana ja avata Liikkalassa (Asemankulmantie 3) sijaitsevan sukumuseonsa ovet yleisölle kansainvälisenä museopäivänä perjantaina. Kävijöille on tarjolla opastuksen lisäksi mehua, keksejä ja karkkia.

Kotiseutumuseon tyylisessä sukumuseossa on esillä noin 250 esinettä, jotka ovat valtaosin vanhoja maataloustyökaluja. Esineet ovat peräisin suvun kantamailta Liikkalan Mänttärinmäen taloista. Esineistö on luetteloitu ja museolla esillä olevassa luettelossa on esineiden käyttöselostus.

Sukumuseo perustettiin vuonna 1965, kun suvun kantatalo Juholasta siirrettiin 1700-luvulla rakennettu hirsiaitta viereiselle Heinäkalliolle, josta muodostui näin museo- ja juhlapaikka.

Museota laajennettiin vuonna 1996 siirtämällä kaksiosainen aittarakennus Mänttärin Sukuyhdistyksen perustaja, Liikkalan osuuskaupan johtaja Evert Mänttärin entisestä kotitalosta Akulasta vanhan museoaitan viereen.

Sukumuseota pidetään ainutlaatuisena harvinaisuutena, joka on välittänyt esineistöllään menneiden sukupolvien elämäntapoja ja elinolosuhteita kävijöille.

– Tätä haluamme kunnioitta avaamalla ovet kaikille kiinnostuneille kansainvälisenä museopäivänä perjantaina 18.5. kello 11–15. Erityisen ilahduttavaa on, jos vaikkapa isovanhemmat lähtisivät lastenlastensa kanssa paikalle tutustumaan, miten ennen vanhaan maaseudulla elettiin, sukuyhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Venäläinen vinkkaa.

Mänttärin sukumuseo on avoinna normaalisti heinäkuussa sunnuntaisin kello 12–18 tai sopimuksen mukaan soittamalla museota vastapäätä asuvalle museomestari Markku Kujalalle numeroon 0400 539 268.