0

Kouvolan veripellot – Olisiko jo aika unohtaa?

Poikilo-museoiden Sata vuotta Suomen sisällissodasta -luentosarja jatkuu tiistaina 10.4. Mirja Turusen luennolla Kouvolan veripellot – olisiko jo aika unohtaa?
Luento pidetään Kouvola-talon Simelius-salissa. Luento videoidaan ja luentoa on myös mahdollista seurata Kouvola-TV:n sivuilta https://kouvola.play.livearena.com/

Luentosarja on osa Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon Myytinmurtajia ja matkantekijöitä -näyttelyn oheisohjelmaa. Sisällissota on esillä myös näyttelyssä.

Kouvola oli sisällissodassa punaisten harjoittaman väkivallan synkimpiä paikkakuntia. Käpylässä sijainneesta teloituspaikasta veripellosta tuli punaisen terrorin symboli kautta maan. Välittömästi sodan päättymisen jälkeen Kouvolaan tuli toinenkin veripelto, jossa teloitettiin kostoksi punaisia.

Nyt 100 vuotta myöhemmin sisällissodan tapahtumia on muisteltu ja kerrattu monien mielestä kyllästymiseen saakka. Sisällissota on ollut Suomen historian raskain koettelemus, joka tuntuu kuohuttavan mieliä enemmän kuin talvisota. Olisiko vatvominen kuitenkin jo syytä lopettaa?

Kiivaimmat keskustelut käydään nykyajan tapaan sosiaalisessa mediassa. Sisällissodan pitkä varjo tuntuu jakavan kansalaiset punaisiin ja valkoisiin. Keskusteluissa on jopa vaadittu, että valtiovallan pitäisi pyytää omaisilta anteeksi. Mutta voiko menneisyyttä ylipäätään hyvittää? Tiistain esitelmässä Mirja Turunen kertoo paikallisista ihmiskohtaloista sisällissodassa.

Mirja Turunen on kotkalainen filosofian tohtori, tietokirjailija ja eläkkeellä oleva toimittaja. Väitöskirjassaan Kouvolan veripellot (2005) hän käsitteli sisällissodan poliittisia murhia Kouvolan seudulla molempien osapuolten näkökulmasta. Sotahistorian tutkijana Turunen on erikoistunut muistitiedon hyödyntämiseen ja yksilöiden sotakokemuksiin. Tilastojen ja lukujen rinnalle hän tuo tavallisen ihmisen kohtalot sodan melskeissä.

Yleisöluennot ovat Kouvola-talon Honka-salissa (Mirja Turusen luento Simelius-salissa) tiistaisin 18.00–19.30. Luennon kesto on 45 minuuttia, jonka jälkeen on aikaa yleisökysymyksille ja keskustelulle. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Mirja Turusen luennon jälkeen luentosarjassa on vielä kaksi luentoa: 17.4. Marjo Liukkonen: Hennalan naismurhat ja 24.4. Marko Tikka: Sodasta paluu ja sisällissodan vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kommentteja aiheesta “Kouvolan veripellot – Olisiko jo aika unohtaa?

  • 5.4.2018 at 14:43
    Permalink

    Ruotilassa asuva tutkija Olli Korjus on kirjoittanut seikkaperäisesti näistä pappishenkilöistä, jotka joutuivat sodan uhreiksi. Myös toinen puoli kansalaisista kuului seurakuntiin ja olivat harrasta väkeä muutenkin. Papit kuitenkin unohtivat kutsumuksensa ja liittyivät valloittajien leiriin. He sallivat teloitukset kirkkojensa pihoissa, mutta eivät hautaamista siunattuun maahan.

    Puna Musta Valkea -niminen kirjakin kannattaa lukea. Murhenäytelmä jätti niin syvät arvet, että vieläkin tihkuu verta ja mätää.

    Haavat on puhdistettava ja desinfioitava ensimmäisen kerran kunnollisesti. Siitä lähtee paraneminen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko leudon talven kannattaja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...